Results 1 to 6 of 6

Thread: External Drives Not Mounting or showing up

  1. #1
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    10

    Cool External Drives Not Mounting or showing up

    Karmic 9.10 on a Acer 5920G laptop.

    External drives were fine not long ago, but recently they don't show up.

    When I plug one in, nothing happens.

    "lsusb" output shows that it's plugged in and recognised:
    Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 002 Device 025: ID 0bc2:3300 Seagate RSS LLC
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 001 Device 002: ID 064e:a101 Suyin Corp. Acer CrystalEye Webcam
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

    Happens with both USB flash drive and my 500GB External HD. Both work fine on other computers and my xbox.

    gconf-editor: apps>Nautilus>preferences> media_automount and media_automount_open are both checked.

    I am able to manually mount the device via a lengthy process of using "demsg" output to find the "/dev/sd**" address, and then doing a
    sudo mount -t vfat /dev/sd** /media/WHEREEVER -o uid=1000,gid=100,utf8,dmask=027,fmask=137"

    if it's FAT16 or FAT32.

    Please someone save me from having to do this...

  2. #2
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    10

    Re: External Drives Not Mounting or showing up

    I think the behaviour started after some incident with my flash drive. I did something that stopped it from working on my laptop. It may have been something like just removing without safely removing hardware, or something. I'm sorry I can't be more specific, but I don't recall how it happened.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    10

    Re: External Drives Not Mounting or showing up

    Bump

  4. #4
    Join Date
    Mar 2010
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: External Drives Not Mounting or showing up

    Hi

    Not a full answer as I am having a similar problem with my drives no longer auto mounting but to stop you messing around at the command line..

    You should have in Karmic

    System -> Administration --> Disk Utility

    if not, it is in Synaptic Package manager called gnome-disk-utility

    Open this, find your device and click the mount button. It will now be in Nautilus. When finished click unmount.

    As I said not a full answer but hope it helps.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    10

    Re: External Drives Not Mounting or showing up

    Thank you, very much.
    This will make things considerably easier.

    All suggestions I'd looked up made reference to "Removable drives and storage" or something in Preferences, but this was removed in Karmic and I couldn't find anything similar, until now. Thanks.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    8,874
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: External Drives Not Mounting or showing up

    When the external devices don't show on the desktop have you looked in places-computer to see if they show there?

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •