Results 1 to 5 of 5

Thread: Strange boot behavior on HP Mini-210 (12.04)

  1. #1
    Join Date
    Nov 2012
    Beans
    2

    Strange boot behavior on HP Mini-210 (12.04)

    Hi!
    Since I am way too cheap to buy new computers I borrowed a HP Mini 210 netbook from a friend and replaced his old HDD with a 60 GB SSD to speed it up a little.
    It is now running ubuntu 12.04 and does so very well, but it never boots properly on the first attempt.
    When starting the computer "cold" it throws an "out of disk" error and a grub rescue prompt. On rare occasions it performs even worse and says something like
    "no bootable device found".
    If I try to reboot immediately after shutting it down everything works fine.


    I have tried using "boot-repair" without luck (the "ata disk support" option broke the boot sequence even more and I had to reinstall grub from a live usb drive).

    Am I using the repair tools wrong or is this competely unrelated to grub?
    Possibly even a hardware issue?

    I am thankful for any help!

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    France
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Strange boot behavior on HP Mini-210 (12.04)

    Hello

    Please indicate the URL provided by Boot-Repair.

    Also, make sure you have no CD, or USB or SD card connected.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Santander, Spain
    Beans
    1,822
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Strange boot behavior on HP Mini-210 (12.04)

    Quote Originally Posted by Theremin View Post
    Hi!
    Since I am way too cheap to buy new computers I borrowed a HP Mini 210 netbook from a friend and replaced his old HDD with a 60 GB SSD to speed it up a little.
    It is now running ubuntu 12.04 and does so very well, but it never boots properly on the first attempt.
    When starting the computer "cold" it throws an "out of disk" error and a grub rescue prompt. On rare occasions it performs even worse and says something like
    "no bootable device found".
    If I try to reboot immediately after shutting it down everything works fine.


    I have tried using "boot-repair" without luck (the "ata disk support" option broke the boot sequence even more and I had to reinstall grub from a live usb drive).

    Am I using the repair tools wrong or is this competely unrelated to grub?
    Possibly even a hardware issue?

    I am thankful for any help!
    I think it can be a hardware error. Check the cable to plug the HDD to your laptop (connect and disconnect it) or change the cable if you have other one.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2012
    Beans
    2

    Re: Strange boot behavior on HP Mini-210 (12.04)

    Quote Originally Posted by YannBuntu View Post
    Hello

    Please indicate the URL provided by Boot-Repair.

    Also, make sure you have no CD, or USB or SD card connected.
    http://paste.ubuntu.com/1383297/

    Also, I removed and reattached the SATA cable.
    So far 5 out of 6 boot attempts has been successful so I guess it might have helped a bit but the error is still there.
    If it doesn't get worse I can definitely live with it, but in the long run it would be slightly annoying to have to start the computer twice every time.
    Thanks for your help so far.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2011
    Beans
    26

    Re: Strange boot behavior on HP Mini-210 (12.04)

    Change I/O scheduler to noop and make sure your fstab is correct

    https://wiki.ubuntu.com/MagicFab/SSDchecklist

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •