Page 4 of 21 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast
Results 31 to 40 of 201

Thread: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

  1. #31
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    65 AD
    Beans
    304
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    Good thanx, but I'm still not sure what the leds_asus_touchpad device is exactly. Maybe it's not the main device but some sort of ghost helper device.
    It may be better to keep trying to configure the ImPS/2. If you do try that again you could check "synclient -l" and
    Code:
    xinput list-props 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse'
    and make sure the touchpadoff=0 and the xinput deviceenabled=1
    Code:
    synclient touchpadoff=0
    xinput set-int-prop 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse' 'Device Enabled' 8 1
    and if those don't work then try modprobe using the verbose option so you can see what's happening:
    Code:
    sudo modprobe -v psmouse
    and if you could lshal the device while it was loaded by hal you could see if hal was doing its job.

  2. #32
    Join Date
    Dec 2009
    Beans
    38
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    Code:
    ~$ xinput list-props 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse'
    Device 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse':
        Device Enabled (93):    1
        Evdev Reopen Attempts (229):    10
        Evdev Axis Inversion (230):    0, 0
        Evdev Axis Calibration (231):    
        Evdev Axes Swap (232):    0
        Evdev Middle Button Emulation (233):    1
        Evdev Middle Button Timeout (234):    255
        Evdev Wheel Emulation (235):    1
        Evdev Wheel Emulation Axes (236):    0, 0, 4, 5
        Evdev Wheel Emulation Inertia (237):    10
        Evdev Wheel Emulation Timeout (238):    200
        Evdev Wheel Emulation Button (239):    4
        Evdev Drag Lock Buttons (240):    0
    ive NEVER had synclient working or installed properly..

    Code:
    ~$ synclient touchpadoff=0
    Couldn't find synaptics properties. No synaptics driver loaded?
    modprobe -v psmouse doesnt list anything..

  3. #33
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    65 AD
    Beans
    304
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    modprobe -v psmouse doesnt list anything..
    Thats good it means it's already loaded.
    Can you run:
    Code:
    lshal -u '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input'
    while the touchpad is loaded through hal fdi? You could try unloading psmouse then loading it again.
    Code:
    modprobe -rv psmouse
    modprobe -v psmouse
    Last edited by pi/roman; February 19th, 2010 at 05:46 AM.

  4. #34
    Join Date
    Dec 2009
    Beans
    38
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    Code:
    ~$ lshal -u '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input'
    udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input'
      info.capabilities = {'input', 'input.mouse'} (string list)
      info.category = 'input'  (string)
      info.parent = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port'  (string)
      info.product = 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse'  (string)
      info.subsystem = 'input'  (string)
      info.udi = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input'  (string)
      input.device = '/dev/input/event9'  (string)
      input.originating_device = '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port'  (string)
      input.product = 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse'  (string)
      input.x11_driver = 'evdev'  (string)
      input.x11_options.SHMConfig = 'on'  (string)
      linux.device_file = '/dev/input/event9'  (string)
      linux.hotplug_type = 2  (0x2)  (int)
      linux.subsystem = 'input'  (string)
      linux.sysfs_path = '/sys/devices/platform/i8042/serio4/input/input9/event9'  (string)
    How can i ensure its loaded via hal ?

    and to make this easier on you, i can pass you my ICQ or MSN.. or im on #ubuntu @ irc.freenode.org (user name Quan-Time) if you wanna jump on irc.. But im more than happy with this forum thread, might help others later in the future with the same problem.

  5. #35
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    65 AD
    Beans
    304
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    If the hal configuration was working correctly the following lines of the output would be changed as such:
    Code:
    info.capabilities = {'input', 'input.mouse', 'input.touchpad'} (string list)
    input.x11_driver = synaptics
    So there is probably something interfering with the hal policy being able to make the changes.
    I would go on ICQ but I'm not set up for it right now and I have to go to bed soon anyway.
    How can i ensure its loaded via hal ?
    The best way would probably be to save the whole xorg.conf as a backup:
    Code:
    sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.backup
    then delete all the references to synaptics or ImPS/2 and then reboot to load the hal policy and then check lshal and if the changes are still not there then maybe it's not possible. Then the xorg.backup could be renamed again to xorg.conf.
    Last edited by pi/roman; February 19th, 2010 at 06:05 AM.

  6. #36
    Join Date
    Dec 2009
    Beans
    38
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    ah ok.. so what options do i have ? and i guess ill hear from you tomorrow (i hope). Not quite sure where to go from here. This is all new to me. (touchpad config)

  7. #37
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    65 AD
    Beans
    304
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    I would try this and make sure to have this fdi policy uncommented
    Code:
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
    <deviceinfo version="0.2">
      <device>
        <match key="info.product" contains="ImPS/2 Logitech Wheel Mouse">
          <merge key="input.x11_options.SHMConfig" type="string">on</merge>
    <merge key="input.x11_driver" type="string">synaptics</merge>
        </match>
      </device>
    </deviceinfo>
    and save the whole xorg.conf as a backup:
    Code:
    sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.backup
    then delete all the references to synaptics or ImPS/2 in xorg.conf and then reboot to load the hal policy and then check lshal
    Code:
    lshal -u '/org/freedesktop/Hal/devices/platform_i8042_i8042_AUX3_port_logicaldev_input'
    and if the changes input.touchpad capability and synatpics drvier are still not there then maybe it's not possible. Then the xorg.backup could be renamed again to xorg.conf.

  8. #38
    Join Date
    Dec 2009
    Beans
    38
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    kk ill try that and post results tomorrow.. i gotta step out shortly. Cheers again !

  9. #39
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    65 AD
    Beans
    304
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    I just came across this link:
    http://wiki.debian.org/DebianEeePC/HowTo/ElantechTouchpad
    It looks like It's necessary to patch the kernel to make it work. That sounds like an adventure. Other than that it looks like the only thing that will work is changing a few xinput settings.
    The middle button could be disabled by:
    Code:
    xinput set-int-prop 'ImPS/2 Logitech Wheel Mouse' 'Evdev Middle Button Emulation' 8 0

  10. #40
    Join Date
    Mar 2007
    Beans
    188

    Re: Elantech touchpad improperly recognized as “ImPS/2 Logitech Wheel Mouse”

    I just upgraded to 10.4 and it was not fixed.
    here are the 2 bug reports, please go there and add a comment with your machine etc.

    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/ha...ev/+bug/123775

    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...ux/+bug/512192

    I also post it on kernel-team mailing list:
    https://lists.ubuntu.com/archives/ke...il/009826.html

    go there and reply, tell the developers it's a real issue.

    Also go to #ubuntu-kernel on irc and ask about it.

Page 4 of 21 FirstFirst ... 2345614 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •