Page 68 of 88 FirstFirst ... 1858666768697078 ... LastLast
Results 671 to 680 of 874

Thread: New Wacom Bamboo not working

  1. #671
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    16
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: New Wacom Bamboo not working

    After reading this I think I shall purchase a Bamboo Tablet. I've seen them around at my local store for about $100.

  2. #672
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Across the Rhine
    Beans
    10

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Quote Originally Posted by igorlopez View Post
    I tried changing tool with the stylus instead and then it worked.
    Not perfect to my work flow but beets my workaround by large.

    /Igor
    Yes, I noted this was happening to me as well. Changing the tool with the mouse didn't stick, while changing it with the Stylus did.

    If I understood you well, you have not installed the patched version of the driver have you? So it would mean that the dual screen problem is inherent to either the specific tablet, or maybe Karmic? More to ponder on...

  3. #673
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Across the Rhine
    Beans
    10

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Quote Originally Posted by igorlopez View Post
    I do not know what I should use the wacomcpl for.
    Can I use it to map screen coordinates to the tablet?
    If so then that is what I will try to use to get a larger usable area out of the tablet.
    Theoretically, you could actually map your tablet to one screen through wacomcpl, it has an option that allows you to work on the Twinview settings and the screen number. However, if I am not mistaken, it probably only keeps the settings for the current session.

    As for me, wacomcpl does not do the trick.

  4. #674
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    2

    Re: New Wacom Bamboo not working

    With 0.8.4-4 no device got created for CTL-460(Bamboo Pen). I downloaded and installed 0.8.5-9. Device got created.
    [root@f11 src]# ls -l /dev/input/
    total 0
    drwxr-xr-x 2 root root 140 2010-01-05 13:26 by-id
    drwxr-xr-x 2 root root 160 2010-01-05 13:26 by-path
    crw-r----- 1 root root 13, 64 2010-01-05 12:36 event0
    crw-r----- 1 root root 13, 65 2010-01-05 12:36 event1
    crw-r-----+ 1 root root 13, 66 2010-01-05 12:36 event2
    crw-r-----+ 1 root root 13, 67 2010-01-05 12:36 event3
    crw-r----- 1 root root 13, 68 2010-01-05 12:55 event4
    crw-r----- 1 root root 13, 69 2010-01-05 12:36 event5
    crw-r----- 1 root root 13, 70 2010-01-05 12:36 event6
    crw-r----- 1 root root 13, 71 2010-01-05 13:26 event7
    crw-r----- 1 root root 13, 72 2010-01-05 13:26 event8
    crw-r----- 1 root root 13, 63 2010-01-05 07:36 mice
    crw-r----- 1 root root 13, 32 2010-01-05 12:36 mouse0
    crw-r----- 1 root root 13, 33 2010-01-05 12:36 mouse1
    crw-r----- 1 root root 13, 34 2010-01-05 13:26 mouse2
    crw-r----- 1 root root 13, 35 2010-01-05 13:26 mouse3
    lrwxrwxrwx 1 root root 6 2010-01-05 13:26 tablet-wacom-bamboo-pen -> event8
    crw-r----- 1 root root 10, 223 2010-01-05 12:36 uinput
    lrwxrwxrwx 1 root root 6 2010-01-05 13:26 wacom -> event7
    lrwxrwxrwx 1 root root 6 2010-01-05 13:26 wacom-touch -> event8
    [root@f11 src]#

    but xxd or wacdump shows no data and then I found a posting here which exactly matches my problem
    http://old.nabble.com/Problems-with-...d25885641.html

    It pointed to a patch at
    http://sourceforge.net/tracker/?func...96&atid=525126

    This patch bamboo_pen.tar.bz2 was supposed to patch wacom_wac.c in src/2.6.28 folder but in 0.8.5-9 there is no such folder. There is a message from pingc as follows:

    Date: 2009-12-16 21:27
    Sender: pingc
    0.8.5-7 included these patches.

    And the patch file indeed has the line
    + { "Wacom Bamboo Pen 4x5", 9, 14720, 9200, 1023, 63, BAMBOO_PEN }, // CTL-460

    But this line is absent in 0.8.5-9. and I am not able to find 0.8.5-7 for download and to apply the patch.

    Regards,
    Madhav.

    Quote Originally Posted by Ayuthia View Post
    You both are most likely are going to have the same issues because of the touch.

    For now, I have created the two patches. This is for the 2.6.28 kernel only (Jaunty) and should cover the CTH-460, CTH-661, and the CTL-460 models. The wcm_working_patch is the current mostly stable version that should get the stylus and eraser to work. The wcm2_patch is the current testing version. Unfortunately, I am unable to test it because I don't have a device to test it with.

    To use it, you will need to use the linuxwacom-0.8.4-3 version from the sourceforge site. I chose this one only because it was the most recent stable version.

    One of the prerequisites is that we need to make sure that libhal-dev is installed so that it will build hal-setup-wacom (needed for .fdi file configuration):
    Code:
    sudo apt-get install libhal-dev
    Attached is the tarball that contains the patches. To extract it:
    Code:
    tar -xvjf wcm_working_patch.tar.bz2
    Once you have downloaded the linuxwacom source, you can extract it and then go into the directory

    Code:
    tar -xvjf linuxwacom-0.8.4-3.tar.bz2
    cd linuxwacom-0.8.4-3
    From there, copy the patches into the directory (there is an intentional period at the end of the line:

    Code:
    cp ../wcm_working_patch/*.patch .
    Next patch the source:

    Code:
    patch -p1 < wacom_wac.c.patch
    patch -p1 < wcmUSB.c.patch
    patch -p1 < wacom_wac.h.patch
    If you are using the wcm2_patch, you will need to also do the following:

    Code:
    patch -p1 < wacusb.c.patch
    patch -p1 < wactablet.h.patch
    patch -p1 < wacom_sys.c.patch
    patch -p1 < wacomcpl-exec.patch
    You can then compile as usual:

    Code:
    make clean
    ./configure --enable-wacom --prefix=/usr
    make
    If there are no errors:

    Code:
    sudo make install
    sudo cp src/2.6.28/wacom.ko /lib/modules/$(uname -r)/kernel/drivers/input/tablet/
    After that, you can restart and hopefully we will have some information in /var/log/messages.

    To configure the device, people have started with using the 10-linuxwacom.fdi file from this post.

    wcm2_patch udpate: This current version might fix the scrolling problem when the pen is close to the pad.
    It now also contains a maxTouchX and Y setting to see if we can activate the wacom-touch event.
    Initialized the abs parameter for touch.
    Corrected maxTouchX typo.
    The Bamboo Pen is now set to 1023 for pressure.
    The 0xD<n> series have been added for wacdump. It currently is set with one channel because I am not for sure what the channels do.
    wacomcpl should now be configured for these devices.
    I have reverted line 174 in wacom_wac.c to be != instead of & to reset the eraser.
    The 0x80 code has been added back into data to see if it helps the eraser.
    Fixed the resolution for Wacom Pen and Touch device.
    I have removed the pad data again just to verify that it will not crash and hopefully isolate the issue with the eraser.

  5. #675
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    9,635
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Hi kmadhavd,

    Welcome to Ubuntu forums!

    The patches on this thread get the stylus and eraser working with linuxwacom 0.8.4-3 or -4. See the second post on the thread for links.

    Development for touch and pad using linuxwacom 0.8.5-4 continued on this thread: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1321238

    If you want to use linuxwacom 0.8.5-9 ob1kenobi posted new patches for it yesterday. See: http://sourceforge.net/mailarchive/f...nuxwacom-devel They should also get your stylus working.

    The LWP now drops interim drivers: http://sourceforge.net/projects/linuxwacom/files/

    Hope this helps.
    Last edited by Favux; January 5th, 2010 at 09:48 PM.

  6. #676
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    2

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Thanks Favux. Now everything is working (with the -2 patch) on Fedora 11 64 bit
    [root@desk linuxwacom-0.8.5-9]# uname -a
    Linux desk.madhavdas.org 2.6.30.10-105.fc11.x86_64 #1 SMP Thu Dec 24 16:41:51 UTC 2009 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
    [root@desk linuxwacom-0.8.5-9]#

    My fdi
    <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- -->

    <!-- Wacom Bamboo Pen & Touch (models CTT-460 CTL-460 CTH-460,461,660) -->
    <deviceinfo version="0.2">
    <device>
    <match key="input.originating_device" contains="if0">
    <match key="info.product" contains="Wacom">
    <merge key="input.x11_driver" type="string">wacom</merge>
    <merge key="input.x11_options.Type" type="string">stylus</merge>
    <merge key="info.product" type="string">stylus</merge>
    <append key="info.callouts.add" type="strlist">hal-setup-wacom</append>
    <append key="wacom.types" type="strlist">eraser</append>
    <append key="wacom.types" type="strlist">pad</append>
    </match>
    </match>
    </device>
    <device>
    <match key="input.x11_options.Type" contains="eraser">
    <merge key="info.product" type="string">eraser</merge>
    </match>
    </device>
    <device>
    <match key="input.x11_options.Type" contains="pad">
    <merge key="info.product" type="string">pad</merge>
    </match>
    </device>
    <device>
    <match key="input.originating_device" contains="if1">
    <match key="info.product" contains="Wacom">
    <merge key="input.x11_driver" type="string">wacom</merge>
    <merge key="input.x11_options.Type" type="string">touch</merge>
    <merge key="info.product" type="string">touch</merge>
    </match>
    </match>
    </device>
    </deviceinfo>

    Regards,
    Madhav.

  7. #677
    Join Date
    Nov 2008
    Beans
    9,635
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Hi kmadhavd,

    Good! I'm glad you have it working, on Fedora 11 64 bit yet. You're welcome.

    Just to let you know that is not the "correct" .fdi. The working .fdi is outdated. I need to take it down. It works for the Pen because you don't have a pad. We discovered the pad is on 'if1'. So the "correct" .fdi's for the Bamboo P & T's as a whole would be the new-working or new-generic rc2 .fdi.

  8. #678
    Join Date
    Dec 2007
    Beans
    504

    Re: New Wacom Bamboo not working

    I followed this and I still get nothing
    http://ubuntuforums.org/showpost.php...&postcount=541

    wacomcpl shows no devices and I have no functionality at all

    Anyone have any suggestions?

    Ubuntu Karmic 64 bit and the Bamboo Pen CTL-460
    linuxwacom-0.8.4-4
    Favux_new-generic_rc2_10-linuxwacom.fdi.txt



    EDIT - The 0.8.5-9 patches fail. Maybe I am missing something?

    /linuxwacom-0.8.5-9$ patch -p1 < linuxwacom-0.8.5-9-spelling.patch
    can't find file to patch at input line 3
    Perhaps you used the wrong -p or --strip option?
    The text leading up to this was:
    --------------------------
    |--- a/linuxwacom/src/xdrv/wcmMapping.c 2009-12-30 19:05:15.000000000 -0500
    |+++ b/linuxwacom/src/xdrv/wcmMapping.c 2010-01-03 20:58:54.435479499 -0500
    --------------------------
    File to patch:


    linuxwacom-0.8.5-9$ patch -p1 < linuxwacom-0.8.5-9-2.patch
    can't find file to patch at input line 3
    Perhaps you used the wrong -p or --strip option?
    The text leading up to this was:
    --------------------------
    |--- a/linuxwacom/src/2.6.27/wacom_sys.c 2009-12-30 19:05:15.000000000 -0500
    |+++ b/linuxwacom/src/2.6.27/wacom_sys.c 2010-01-04 20:24:00.627276231 -0500
    --------------------------
    File to patch:
    EDIT 2 - I rebuilt using the prepatched 0.8.5-4 and I now have some functionality. Pressure works but the eraser does not.

    I downloaded the 0.8.5-4 from here:-
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1321238
    Last edited by stoneage; January 6th, 2010 at 09:16 PM.

  9. #679
    Join Date
    Jan 2010
    Beans
    1

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Total newbie here. Can someone tell me the difference between a Wacom Bamboo Fun and the Craft model? My model is CTH461/S and box says Craft, but sticker on bottom says Fun. I'm confused as the price is quite different for each.

  10. #680
    Join Date
    Aug 2007
    Beans
    4

    Re: New Wacom Bamboo not working

    Bamboo Fun is CTH661.

Page 68 of 88 FirstFirst ... 1858666768697078 ... LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •