Results 1 to 10 of 103

Thread: Acer Timeline 4810TG on Jaunty - ATI Driver

Threaded View

  1. #1
    Join Date
    Aug 2006

    Acer Timeline 4810TG on Jaunty - ATI Driver


    Laptop Model: Acel Timeline 4810TG
    BIOS version: 1.23
    CPU: Intel Core 2 Duo SU9400
    Graphic: Intel and ATI Radeon HD4330
    OS: Ubuntu Jaunty 32bit

    Does anyone successfuly install the ATI driver on Acer Timeline 4810TG? Today i notice that my graphic driver that active is Intel not ATI. Then i decided to install the ATI driver from System -> Administration -> Hardware Driver. Upon reboot, there is no display - looks like the system is hang. Then install the driver from ATI/AMD website - also same thing happen, no display. Based on Xorg log (attached), it seems like related to BIOS. Then i change the "Switchable graphic" from "Switchable" to "Discrete". This changes make the system boot as normal. Looks like its working perfectly until i discover some wired color problem in facebook (attached). Finally, i decided to remove all and use the Intel driver.

    question, what actually mean by "Switchable" and "Discrete" graphic property in BIOS?

    I take further steps to try install ATI driver again. Below is the steps.
    sudo dpkg --purge xorg-driver-fglrx
    sudo rm -r /etc/ati
    sudo reboot
    After the reboot, ATI Driver get disappear in System -> Administration -> Hardware Driver. So, i have no choice to install from terminal.
    sudo apt-get install xorg-driver-fglrx xorg-driver-fglrx-dev
    sudo aticonfig --initial
    sudo reboot
    This time the color in facebook looks as normal - no more the gray format. But checking System -> Administration -> Hardware Driver, it saying the driver version is not the latest (attached). Clicking the "Activate" button -> reboot -> Same problem in facebook. So, i repeated the same process above without activating in "Hardware Driver"

    question, what actually being install from "Hardware Driver" even there is no changes in version after install. (ATI Info attached)

    Besides the graphic problem, im facing problem with Brightness control. After done changes as per in forum (code below), Fn + brightness key is working. But, every reboot the brightness is back to default which is full. How to make the brightness setting is saved and use it upon reboot?
    xrandr --output LVDS --set BACKLIGHT_CONTROL native
    Attached Files Attached Files
    Last edited by anandharaj; August 17th, 2009 at 03:45 PM.

Tags for this Thread


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts