Page 19 of 20 FirstFirst ... 917181920 LastLast
Results 181 to 190 of 191

Thread: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

  1. #181
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Goshen, IN
    Beans
    252
    Distro
    Kubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    Linuxyogi,

    I ran into a similar issue with Smplayer this evening. Who knows whether or not what I experienced, and what you are experiencing are the actually same thing.

    What seems to have fixed things for me, was simply de-selecting Preferences>General>'Remember settings for all files'.

    I haven't got a clue as to how or why this would fix anything, but Smplayer + VDPAU is now working well for me.
    Desktop: Kubuntu 12.10 64-bit Core 2 Quad Q9300 @ 2.5GHz 4GB DDR2 Nvidia GT440
    Nettop: Kubuntu 12.04 64-bit Atom D525 @ 1.8GHz 4GB DDR2 Nvidia ION2
    Laptop: Kubuntu 12.04 32-bit Core Duo @ 1.6Ghz 2GB DDR2
    Netbook: Lubuntu 12.04 Dell Mini 9 2GB RAM

  2. #182
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    India
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Mate 15.04 Vivid Vervet

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    Quote Originally Posted by james_xxx View Post
    What seems to have fixed things for me, was simply de-selecting Preferences>General>'Remember settings for all files'.
    It worked for me too.
    Thanks a lot for your help.
    Have you managed to get vlc to use vdpau? It's really heartbreaking to leave vlc.

    My friend also has purchased a nvidia 9 Series Graphics Card. He uses Win7. Now, just to see how the card performs under that platform I played a 1080 video file first on WMP then on Vlc. Let me tell you that while CPU usage while playing on WMP ranged from 10-15%, Vlc drew a contrasting 55-70%. Does this mean that vlc is not able to take advantage of the PureVideo feature which is available under windows ?

    Thanks again.
    Ubuntu Mate 15.04
    free
    showing high ram usage ? Read this
    When people say "you've changed " there's a 95% chance that you just stopped acting the way they wanted you to.

  3. #183
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Goshen, IN
    Beans
    252
    Distro
    Kubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    linuxyogi,

    I have not been able to test this to any great extent, but from what I have gathered from looking through this thread and others, is that to get VDPAU to work with VLC, one needs to install vdpau-va-driver.

    My subjective impression is that this does make VLC better able to play HD video, while taking some load off of the CPU. However, I do not think it works quite as well as it does in S/Mplayer.

    I think VLC+VDPAU development is still in an experimental stage.

    If you give this a try, I'd be interested to hear what sort of results you get.
    Desktop: Kubuntu 12.10 64-bit Core 2 Quad Q9300 @ 2.5GHz 4GB DDR2 Nvidia GT440
    Nettop: Kubuntu 12.04 64-bit Atom D525 @ 1.8GHz 4GB DDR2 Nvidia ION2
    Laptop: Kubuntu 12.04 32-bit Core Duo @ 1.6Ghz 2GB DDR2
    Netbook: Lubuntu 12.04 Dell Mini 9 2GB RAM

  4. #184
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    India
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Mate 15.04 Vivid Vervet

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    Quote Originally Posted by james_xxx View Post
    to get VDPAU to work with VLC, one needs to install vdpau-va-driver.
    Before posting in this thread I installed the vdpau-va-driver ---

    Code:
    sudo apt-get install vdpau-va-driver

    Quote Originally Posted by james_xxx View Post
    If you give this a try, I'd be interested to hear what sort of results you get.
    After installing the vdpau-va-driver tested vlc with a 1080 vid file.

    Cpu usage was 75-90%

    Then reinstalled vlc, just to be sure but even then there is no noticeable decrease in cpu usage.
    Ubuntu Mate 15.04
    free
    showing high ram usage ? Read this
    When people say "you've changed " there's a 95% chance that you just stopped acting the way they wanted you to.

  5. #185
    Join Date
    Oct 2005
    Beans
    244
    Distro
    Kubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    I haven't been able to get SMPlayer to use vdpau ever since installing maverick. I really wish the statement "Lucid and Maverick already have everything you need (concerning vdpau)" was true for me.

    I am using mplayer version 2:1.0~rc4~try1.dsfg1-1ubuntu1+medibuntu1 (though I have tried 2:1.0~rc4~try1.dsfg1-1ubuntu1 but the problem persists).
    Smplayer version 0.6.9-1
    Nvidia version: 260.19.21-0ubuntu1~xup~maverick

    I tried installing the vdpau-va-driver package but that didn't help. Any suggestions?
    Fresh install of Windows XP SP2 with updates. Used a firewall and anti-virus software. I stopped counting the horrible crippling and irritiating Windows crashing after I passed 10 times. Windows is just an expensive piece of sh*t....

  6. #186
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    India
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu Mate 15.04 Vivid Vervet

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    Quote Originally Posted by SadaraX View Post
    I haven't been able to get SMPlayer to use vdpau ever since installing maverick. I really wish the statement "Lucid and Maverick already have everything you need (concerning vdpau)" was true for me.

    I tried installing the vdpau-va-driver package but that didn't help. Any suggestions?
    Have you tried the solution suggested by James?

    Quote Originally Posted by james_xxx View Post
    Linuxyogi,
    What seems to have fixed things for me, was simply de-selecting Preferences>General>'Remember settings for all files'.
    .
    This worked for me. Although when I arrange sevaral vid files in the playlist, after playing 2-3 files smoothly, it won't play the next one. When I feel like arranging a playlist I use Gnome Mplayer.
    Last edited by linuxyogi; November 21st, 2010 at 06:08 PM.
    Ubuntu Mate 15.04
    free
    showing high ram usage ? Read this
    When people say "you've changed " there's a 95% chance that you just stopped acting the way they wanted you to.

  7. #187
    Join Date
    Oct 2005
    Beans
    244
    Distro
    Kubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    Quote Originally Posted by linuxyogi View Post
    Have you tried the solution suggested by James?



    This worked for me. Although when I arrange sevaral vid files in the playlist, after playing 2-3 files smoothly, it won't play the next one. When I feel like arranging a playlist I use Gnome Mplayer.
    Thanks for the suggestion. I did try it, but I think I had a couple of SMPLayer windows open or I didn't set the option then close and re-open the file.

    Now it works! What a strange error.
    Fresh install of Windows XP SP2 with updates. Used a firewall and anti-virus software. I stopped counting the horrible crippling and irritiating Windows crashing after I passed 10 times. Windows is just an expensive piece of sh*t....

  8. #188
    Join Date
    May 2009
    Beans
    11

    Exclamation Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    Hopefully someone can help me here. I am running Kubuntu 10.10 (amd64).

    I have installed nvidia-current from the official repositories (and also vdpau-va-driver). But VDPAU is not usable. I only get sound but no video:

    Code:
    $mplayer -vo vdpau Video.mpg 
    MPlayer 1.0rc4-4.4.5 (C) 2000-2010 MPlayer Team
    mplayer: could not connect to socket
    mplayer: No such file or directory
    Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
    
    Playing Videos/video/Video.mpg.
    MPEG-PS file format detected.
    VIDEO:  MPEG2  720x576  (aspect 3)  25.000 fps  9500.0 kbps (1187.5 kbyte/s)
    [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
    Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
    ==========================================================================
    Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
    AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 192.0 kbit/12.50% (ratio: 24000->192000)
    Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
    ==========================================================================
    AO: [pulse] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
    Video: no video
    I think the problem is [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1

    Additionally vdpauinfo gives me this:

    Code:
    display: :0.0   screen: 0
    VDPAU capture: Enabled
    vdp_imp_device_create_x11(0x9b2010, 0, -, -)
    VDPAU nvidia: Version: NVIDIA VDPAU Driver Shared Library  260.19.06  Mon Sep 13 04:58:44 PDT 2010
    VDPAU nvidia: Error detected 10 279  5
    VDPAU nvidia: Backtrace:
    --: /usr/lib/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 [0x7fa6762b1000] DSO load base
    00: /usr/lib/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 [0x7fa6762e449f] 
    01: /usr/lib/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 [0x7fa6762d46ba] 
    02: /usr/lib/vdpau/libvdpau_nvidia.so.1 [0x7fa6762b9fe3] vdp_imp_device_create_x11
        -> 1
    Error creating VDPAU device: 1
    Can anyone help?

    Thanks in advance,
    Florian
    Last edited by dorpm; February 5th, 2011 at 10:51 PM. Reason: additional information

  9. #189
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    hong kong
    Beans
    219
    Distro
    Ubuntu 9.10 Karmic Koala

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    You need to get vdpau to decide the video as well. Try

    Mplayer -vc ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau -vo vdpau file.mpg

  10. #190
    Join Date
    May 2009
    Beans
    11

    Re: HOWTO: Nvidia Driver + VDPAU + Smplayer +Mplayer

    That gives me the same result:

    Code:
    ~$ mplayer -vc ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau -vo vdpau video.mpg 
    MPlayer 1.0rc4-4.4.5 (C) 2000-2010 MPlayer Team
    mplayer: could not connect to socket
    mplayer: No such file or directory
    Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
    
    Playing video.mpg.
    MPEG-PS file format detected.
    VIDEO:  MPEG2  720x576  (aspect 3)  25.000 fps  9500.0 kbps (1187.5 kbyte/s)
    [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
    Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
    ==========================================================================
    Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
    AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 192.0 kbit/12.50% (ratio: 24000->192000)
    Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
    ==========================================================================
    AO: [pulse] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
    Video: no video
    Cheers,
    Florian

Page 19 of 20 FirstFirst ... 917181920 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •