Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

  1. #1
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Canada
    Beans
    15
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    On Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope Ethernet LAN card on Acer Aspire 1410 (aka 1810T) is recognized, but does not work out of the box. To get it to work you have to install the driver from Atheros as suggested by Homay over at Kubuntu forums

    Step 1. Make sure you have the correct LAN card.
    Code:
    lspci -nn | grep Ethernet
    should give
    Code:
    01:00.0 Ethernet controller [0200]: Attansic Technology Corp. Device [1969:1063] (rev c0)
    Windows reports this card as Atheros AR8131 PCI-E Gigabit

    Step 2. Download the driver sources.
    Go over to the Atheros driver page and download AR81Family-linux-v1.0.0.10.tar.gz

    Step 3. Unpack the driver.
    cd to where you saved the driver file and type:
    Code:
    tar -zxf AR81Family-linux-v1.0.0.10.tar.gz
    The unpacking process may produce some errors/warnings - simply ignore them.

    Step 4. Compile and install
    Code:
    cd src/
    make
    sudo make install
    That is it. Now you can either reboot the machine or type:
    Code:
    sudo modprobe atl1e
    and you LAN card should work!

    In case you get stuck there is a README file included with the driver.

    Cheers!
    Last edited by Prikolchik; September 8th, 2009 at 02:51 AM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2007
    Beans
    11

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    I want to thank you.
    It really work on my wife's aspire notebook.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2006
    Beans
    16

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Thanks for this!

  4. #4
    Join Date
    Apr 2007
    Beans
    1

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Thanks a bunch!

    Works great, with the exception of the driver name. Instead of this:

    Code:
    sudo modprobe arl1e
    I need to do this:

    Code:
    sudo modprobe atl1e
    I don't know if this is a typo or some subtle difference in the hardware. I've got a Swedish Acer 1810T and the output from lspci is exactly the same.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Canada
    Beans
    15
    Distro
    Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Quote Originally Posted by brelovich View Post
    Thanks a bunch!

    Works great, with the exception of the driver name. Instead of this:

    Code:
    sudo modprobe arl1e
    I need to do this:

    Code:
    sudo modprobe atl1e
    I don't know if this is a typo or some subtle difference in the hardware. I've got a Swedish Acer 1810T and the output from lspci is exactly the same.
    You are right. I have a typo in my instructions.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Utah
    Beans
    31
    Distro
    Ubuntu 8.04 Hardy Heron

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Has anyone tried this in 9.10? When I try to compile the driver I get the following errors:

    Code:
    mgalgs@cobalgz:~/src/atheros/src$ make
    make -C /lib/modules/2.6.31-14-generic/build SUBDIRS=/home/mgalgs/src/atheros/src modules
    make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.31-14-generic'
      CC [M]  /home/mgalgs/src/atheros/src/at_common_main.o
      CC [M]  /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.o
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c: In function ‘atl1e_request_irq’:
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:156: warning: passing argument 2 of ‘request_irq’ from incompatible pointer type
    include/linux/interrupt.h:116: note: expected ‘irq_handler_t’ but argument is of type ‘void (*)(int,  void *)’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c: In function ‘atl1e_probe’:
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:287: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘open’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:288: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘stop’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:289: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘hard_start_xmit’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:290: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘get_stats’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:291: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘set_multicast_list’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:292: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘set_mac_address’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:293: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘change_mtu’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:294: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘do_ioctl’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:305: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘tx_timeout’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:313: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘vlan_rx_register’
    /home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.c:316: error: ‘struct net_device’ has no member named ‘poll_controller’
    make[2]: *** [/home/mgalgs/src/atheros/src/atl1e_main.o] Error 1
    make[1]: *** [_module_/home/mgalgs/src/atheros/src] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.31-14-generic'
    make: *** [default] Error 2
    I've got the same lspci output and everything. I'm using an ACER Aspire 5739G.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Utah
    Beans
    31
    Distro
    Ubuntu 8.04 Hardy Heron

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Quote Originally Posted by mitch_feaster View Post
    Has anyone tried this in 9.10? When I try to compile the driver I get the following errors:
    After setting acpi=off in grub2 everything just worked (i.e. I didn't need to compile drivers)... It "fixed" the wifi too...

  8. #8
    Join Date
    Mar 2010
    Beans
    2

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Latest version of the driver from http://partner.atheros.com/Drivers.aspx worked great for me on 9.10 with the above instructions. Not sure what went wrong as it had been working fine for days since install, seems fixed now anyway.

    EDIT: Actually it didn't. After couple of restarts I'm back to square 1. I'll try acpi=off in GRUB and report
    Last edited by baronrouge; March 1st, 2010 at 10:14 PM.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Toronto
    Beans
    160
    Distro
    Ubuntu Development Release

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    Okay, so

    tar -zxf AR81Family-linux-v1.0.1.9.tar.gz
    cd src/
    make
    sudo make install
    I've tried this and simply received a 'Linux Kernel Source Not Found. Stop." error on either of the make commands specified in this thread. This is on Ubuntu Studio Lynx.

    I found this manpage about installing a driver called alc for the Atheros network card, will see how that goes...

    http://manpages.ubuntu.com/manpages/...d.html#toptoc7

    It calls for putting two lines in your kernel configuration file.

    device miibus
    device alc
    Update: Where's the kernel config file?
    Last edited by tehowe; May 20th, 2010 at 04:15 PM.

  10. #10
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Utah
    Beans
    31
    Distro
    Ubuntu 8.04 Hardy Heron

    Re: Acer Aspire 1410 / 1810T Ethernet LAN does not work

    This issue hasn't existed for me since about kernel 2.30 ish, but I guess if you're trying to compile the drivers it's because it's not working for you... What laptop/ethernet chipset is it?

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •