Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: no sound 12.04 mac pro

  1. #1
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    6

    no sound 12.04 mac pro

    I have a mac pro tower (early 2009 i think) and i have a fresh install of ubuntu 12.04 on it but i can get any sound to work. speakers are connected and turned on, alsamixer isn't muted, and i haven't found any solutions on any other threads. can anyone help?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    6

    Re: no sound 12.04 mac pro

    the system isn't muted as far as i can tell. the drivers that are installed are the ones that came with the OS; I haven't made any changes. i saw on some other threads that alsamixer has an automute toggle that i have disabled and i made sure that everything was OO instead of MM. some other threads were saying that if i add something like "options something something model=macpro" to the end of a certain file in modprobe.d it would fix the sound but when i restarted the computer i got some "disabling IRQ #17" error and the computer wouldn't boot so i just reinstalled... i'm not sure what to do.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    6

    Unhappy Re: no sound 12.04 mac pro

    anyone got any ideas?

  4. #4
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    6

    Re: no sound 12.04 mac pro

    output volume is 100% but there is no sound. once again this is a fresh install of ubuntu 12.04.

    This is what the computer says my sound card is:

    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 66
    Memory at 90520000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
    Capabilities: <access denied>
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    Kernel modules: snd-hda-intel

    I think my graphics card may be interfering with the sound.

    05:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cypress XT [Radeon HD 5870] (prog-if 00 [VGA controller])
    Subsystem: Apple Inc. Device 00d0
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 68
    Memory at 80000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
    Memory at 90400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=128K]
    I/O ports at 3000 [size=256]
    Expansion ROM at 90420000 [disabled] [size=128K]
    Capabilities: <access denied>
    Kernel driver in use: fglrx_pci
    Kernel modules: fglrx, radeon

    05:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cypress HDMI Audio [Radeon HD 5800 Series]
    Subsystem: Apple Inc. Device aa50
    Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 67
    Memory at 90440000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
    Capabilities: <access denied>
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
    Kernel modules: snd-hda-intel

    i cant find any information on the internet on how to fix this issue - or at least define the issue.
    Last edited by Arterrious; October 11th, 2012 at 12:00 AM.

  5. #5
    Join Date
    May 2009
    Location
    Illinois (United States)
    Beans
    439
    Distro
    Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

    Re: no sound 12.04 mac pro

    Try the headphone jack on the front.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    6

    Re: no sound 12.04 mac pro

    neither of the jacks work. The only thing i would like to get working is the built in sound controller on the motherboard; the graphics card should only handle graphics.

    This is what alsamixer says by the way...

    http://ubuntuforums.org/attachment.p...1&d=1349977232

    and just in case it helps, here's my sound settings:

    http://ubuntuforums.org/attachment.p...1&d=1349977487
    Attached Images Attached Images
    Last edited by Arterrious; October 11th, 2012 at 06:44 PM.

  7. #7
    Join Date
    Oct 2012
    Beans
    1

    Re: no sound 12.04 mac pro

    I have the same problem. I am running a 2009 Mac Pro tower Nehalem 8 core. I have Linux Mint 13, but tried booting Ubuntu 12.4 from disc and I have NO sound on both OS, not even when testing the speakers in sound preferences. I am using the head phone jack. It's not muted...

  8. #8
    Join Date
    Sep 2012
    Beans
    6

    Re: no sound 12.04 mac pro

    I still haven't found a fix...

  9. #9
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    10

    Re: no sound 12.04 mac pro

    I'm in the same boat with my macbook pro. I plug in the headphones and volume is very low. I checked everything and nothing is muted. I can't believe that in 2013 we still can't get things working out of the box.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2013
    Beans
    1

    Re: no sound 12.04 mac pro

    call to the customer care.





    follow: www.twitter.com/updatesbest

    like:www.facebook.com/thebfsu

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •