Results 1 to 2 of 2

Thread: Broadcom 318 wireless no-go + install cd quit running

Threaded View

  1. #1
    Join Date
    Jul 2012
    Beans
    7

    Broadcom 4318 wireless no-go. Ubuntu 12.04 on Compaq Presario V2000

    Hello,

    I'm trying to get an older Compaq laptop up and running with 12.04. I can't get the wireless card to work. I've tried several things in this post: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1748245&page=5 including post #44 without success. Most of the time, wireless networking doesn't even show up in the Networking menu up near the clock. Also read some of post http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1604868

    I'm starting to worrry that I damaged the wireless card or the bios during the install of Ubuntu because the install cd hung when I tried to turn on the wifi switch. The machine had XP sp2 on it and ran okay when I booted it a couple of times. Running XP the wireless showed available networks, but I didn't try and log on to one. It's a new pc to me, and this is what I've done to it far:
    I booted the 12.04 install cd and tried 12.04. It seemed fine.
    I booted the pc with a program called Spinrite to do some maintenance on the hard drive (all was fine).
    I booted the pc with a program called DBAN and overwrote the hard drive (all went fine).
    I booted the 12.04 install cd, selected "Install Ubuntu", the "checklist window" came up and said I didn't have an internet connection. I noticed that the wifi switch light wasn't on, so I pushed it. Then I started to move the mouse to the network menu up by the clock and the pc froze. The only way I could get it to do anything was to reboot by pressing and holding the power button. The 12.04 install cd has not booted since (6 - 8 attempts). I burned a new 12.04 install cd and it won't boot. It hangs after "Ubuntu" appears in the middle of the screen and the dots have changed from white to orange to white a few times. I've let it sit at that point for 3.5 minutes without it doing anything before holding the power button down to shut it down.

    I booted the 10.04 install cd and installed 10.04. I got the message about proprietary drivers being available and activated the Broadcom driver. The wireless didn't work.
    I booted the 11.10 install cd and installed 11.10 over 10.04. The wireless didn't work.
    I updated 11.10, then upgraded to 12.04. The wireless doesn't work.
    I've used Synaptic Package manager to install and remove the various Broadcom files multiple times.
    I tried the tips given in Post #44 (of the 1st thread mentioned above), both the internet connected and without connection tips. No luck.

    Based on post# 44 and the card in the laptop, it needs the following installed:
    bcmwl-kernel-source
    firmware-b43-installer
    b43-fwcutter
    but I have tried the sta driver as well.

    I definitely need help at this point. Besides the wireless problem any suggestions on why the 12.04 install cd won't run would also be appreciated.

    Thanks - Joe

    Here is the info on the pc:

    Compaq Presario V2000 p/n: ez625ua#abl

    Broadcom BCM4318 (14e4:4318) (Rev 02)


    joe@laptop1:~$ lspci
    00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS480 Host Bridge (rev 01)
    00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS480 PCI Bridge
    00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 USB Host Controller
    00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 USB Host Controller
    00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 USB2 Host Controller
    00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 SMBus Controller (rev 11)
    00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 IDE Controller
    00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 PCI-ISA Bridge
    00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 PCI-PCI Bridge
    00:14.5 Multimedia audio controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 AC'97 Audio Controller (rev 02)
    00:14.6 Modem: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI IXP SB400 AC'97 Modem Controller (rev 02)
    00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
    00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
    00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
    00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
    01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Radeon XPRESS 200M 5955 (PCIE)
    05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
    05:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
    05:09.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller




    joe@laptop1:~$ lsusb
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
    Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub



    joe@laptop1:~$ ifconfig
    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:16:36:6e:42:43
    inet addr:192.168.1.117 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
    inet6 addr: fe80::216:36ff:fe6e:4243/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:161 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:279 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:37214 (37.2 KB) TX bytes:32338 (32.3 KB)
    Interrupt:18 Base address:0xa000

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:98 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:98 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:8630 (8.6 KB) TX bytes:8630 (8.6 KB)



    joe@laptop1:~$ iwconfig
    lo no wireless extensions.

    wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:off/any
    Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
    Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
    Power Management:off

    eth0 no wireless extensions.



    joe@laptop1:~$ lsmod
    Module Size Used by
    rfcomm 38139 0
    arc4 12473 2
    bnep 17830 2
    bluetooth 158438 10 rfcomm,bnep
    parport_pc 32114 0
    ppdev 12849 0
    b43 342643 0
    binfmt_misc 17292 1
    mac80211 436455 1 b43
    cfg80211 178679 2 b43,mac80211
    joydev 17393 0
    bcma 25651 1 b43
    hp_wmi 13652 0
    sparse_keymap 13658 1 hp_wmi
    pcmcia 39791 0
    snd_atiixp 19337 2
    snd_atiixp_modem 18604 0
    snd_ac97_codec 106082 2 snd_atiixp,snd_atiixp_modem
    ac97_bus 12642 1 snd_ac97_codec
    snd_seq_midi 13132 0
    snd_pcm 80845 3 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_ac97_codec
    snd_rawmidi 25424 1 snd_seq_midi
    snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
    snd_seq 51567 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
    snd_timer 28931 2 snd_pcm,snd_seq
    radeon 729591 3
    snd_seq_device 14172 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
    snd 62064 12 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_ac97_codec,snd_pcm ,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
    psmouse 87213 0
    serio_raw 13027 0
    yenta_socket 27428 0
    ssb 50691 1 b43
    pcmcia_rsrc 18367 1 yenta_socket
    soundcore 14635 1 snd
    pcmcia_core 21511 3 pcmcia,yenta_socket,pcmcia_rsrc
    k8temp 12905 0
    i2c_piix4 13093 0
    snd_page_alloc 14115 3 snd_atiixp,snd_atiixp_modem,snd_pcm
    ttm 65344 1 radeon
    drm_kms_helper 45466 1 radeon
    drm 197692 5 radeon,ttm,drm_kms_helper
    video 19068 0
    i2c_algo_bit 13199 1 radeon
    wmi 18744 1 hp_wmi
    shpchp 32325 0
    mac_hid 13077 0
    ati_agp 13242 0
    lp 17455 0
    parport 40930 3 parport_pc,ppdev,lp
    8139too 23283 0
    8139cp 22633 0
    pata_atiixp 12999 4


    Not posting the dmeg because it's so large and couldn't scroll all way to the top of it.



    joe@laptop1:~$ sudo lshw -C network
    [sudo] password for joe:
    *-network:0
    description: Ethernet interface
    product: RTL-8139/8139C/8139C+
    vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
    physical id: 0
    bus info: pci@0000:05:00.0
    logical name: eth0
    version: 10
    serial: 00:16:36:6e:42:43
    size: 100Mbit/s
    capacity: 100Mbit/s
    width: 32 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
    configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=8139too driverversion=0.9.28 duplex=full ip=192.168.1.117 latency=64 link=yes maxlatency=64 mingnt=32 multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s
    resources: irq:18 ioport:a000(size=256) memory:c0208000-c02080ff
    *-network:1
    description: Network controller
    product: BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller
    vendor: Broadcom Corporation
    physical id: 2
    bus info: pci@0000:05:02.0
    version: 02
    width: 32 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: bus_master
    configuration: driver=b43-pci-bridge latency=64
    resources: irq:20 memory:c0204000-c0205fff
    *-network DISABLED
    description: Wireless interface
    physical id: 1
    logical name: wlan0
    serial: 00:14:a5:b6:2f:81
    capabilities: ethernet physical wireless
    configuration: broadcast=yes driver=b43 driverversion=3.2.0-26-generic firmware=508.1084 link=no multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg



    joe@laptop1:~$ iwlist scan
    lo Interface doesn't support scanning.

    wlan0 Failed to read scan data : Network is down

    eth0 Interface doesn't support scanning.



    joe@laptop1:~$ lsb_release -d
    Description: Ubuntu 12.04 LTS



    joe@laptop1:~$ uname -mr
    3.2.0-26-generic i686



    joe@laptop1:~$ sudo /etc/init.d/networking restart
    [sudo] password for joe:
    * Running /etc/init.d/networking restart is deprecated because it may not enable again some interfaces
    * Reconfiguring network interfaces... [ OK ]
    Last edited by joe needs help; July 2nd, 2012 at 12:52 PM.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •