Results 1 to 10 of 10

Thread: hard drives not detected.

  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    1

    hard drives not detected.

    Trying to install Karmic (x64) and it will the partitioner will only detect one out of four of my hard disks.
    It can mount all my hard disks on the live cd. So why can't the partitioner see them.
    Is there another way I can go about installing.
    All help greatly appreciated.

  2. #2
    Join Date
    May 2006
    Beans
    23

    Re: hard drives not detected.

    I have a similar problem. I have stripped the PC back to a single CD drive and a single sata drive. I boot up on the Cd image, Parted running on its own can see the sata drive, but when it comes up during the 9.10 install phase the drive is not detected.

    I know the sata drive is ok, I have installed 9.04 on it without difficulty.
    I have also run the WD Diagnostics programs on it and it passes with flying colours. I have also tried it on a different sata port!

    The other three drives I have on the PC are detected correctly, one which is the original system drive.(I want to do a fresh install on a clean drive and import all the bits and bobs over from the older system drive!).
    I could use one of these drives.

    But that is not the point.

    Why does this drive not work?

    BTW its a Western Digital WD2500KS model

    Is this a common issue? Am I wasting my time?

  3. #3
    Join Date
    May 2006
    Beans
    23

    Re: hard drives not detected.

    May have something to do with this, looks like it is being picked up as part of a Raid array. How do I boot with nodmraid option?

    Nov 1 09:59:56 ubuntu activate-dmraid: Serial ATA RAID disk(s) detected. If this was bad, boot with 'nodmraid'.
    Nov 1 09:59:56 ubuntu activate-dmraid: Enabling dmraid support.
    Nov 1 09:59:56 ubuntu dmraid-activate: ERROR: Raid set sil_ahaiafbiabca is degraded. Not activating
    Nov 1 09:59:57 ubuntu kernel: [ 199.860527] end_request: I/O error, dev fd0, sector 0
    Nov 1 09:59:57 ubuntu dmraid-activate: ERROR: Raid set sil_ahaiafbiabca is degraded. Not activating
    Nov 1 09:59:57 ubuntu kernel: [ 199.888535] end_request: I/O error, dev fd0, sector 0
    Nov 1 09:59:57 ubuntu ubiquity[3709]: switched to page partman
    Nov 1 09:59:57 ubuntu ubiquity[3709]: switched to page partman
    Nov 1 10:17:01 ubuntu CRON[5341]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)

  4. #4
    Join Date
    May 2006
    Beans
    23

    Re: hard drives not detected.

    https://help.ubuntu.com/community/BootOptions

    F6 set to nodmraid.

    I will let you know if it succeeds.

  5. #5
    Join Date
    May 2006
    Beans
    23

    Re: hard drives not detected.

    Nah didn't work.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2009
    Beans
    8

    Re: hard drives not detected.

    Quote Originally Posted by emacdonald View Post
    Nah didn't work.
    Hi there!
    I went through all this yesterday - reading through the forum, it looks like a common problem. Indeed, before the official release, this disk recognition issue was flagged repeatedly, but they (Canonical) did nothing about it.
    Apparently, they have a laudable, but flawed, policy of sticking to release dates come what may. Of course, if they discover a problem late in the day, they feel they still have to release it even if it doesn't work!
    I'm going to wait a week or two, and if it isn't fixed I'll have to go elsewhere.
    This is sad, as I was really looking forward to this, to replace Vista.

  7. #7
    Join Date
    May 2006
    Beans
    23

    Re: hard drives not detected.

    https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+s...ty/+bug/459054 is the bug in question!

    If you go into Synaptic, search for "dmraid" remove it completely, then do the install. it looks fine, the disc is now detected.


    I do not know how well it will boot etc. after I have installed, but no doubt we will see..

    It is a bit of a PITA!

    Wouldn't be so bad, but my modern motherboard only has one P-IDE connector other wise I could bypass this problem by installing an IDE drive!

  8. #8
    Join Date
    May 2006
    Beans
    23

    Re: hard drives not detected.

    Looks like everything installed ok...

    Checking in Synaptic, dmraid is not selected/installed. It just looks like it is a problem with the live cd, perhaps.
    But the original reason for going down this route was a problem with the upgrade where I lost sight of a Sata drive.

    Let's see how how the recovery of all the drives goes over the next few days.
    Last edited by emacdonald; November 1st, 2009 at 12:55 PM.

  9. #9
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    7

    Ubuntu installer does not recognize or see hard drive

    Btw, for anyone who comes across this thread; Still an issue when installing 10.04 (Lucid) 32 bit (x86). Ancient IDE 30 Gb Seagate w/ Dell Optiplex 260? Gparted, fdisk, and smartmontools recognize the HDD fine.

    removing dmraid makes it instantly pop up! have yet to install given im friggin tired. Ill post an update if any relating issues come about.

    Thanks; you the man emacdonald!

  10. #10
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Manchester UK
    Beans
    13,634
    Distro
    Ubuntu

    Re: hard drives not detected.

    Please do not bump old threads to the top. If you have a question, make a new thread of your own.

    Closed.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •