Results 1 to 9 of 9

Thread: Webcam stopped working after update

  1. #1
    Join Date
    Dec 2008
    Beans
    27

    Webcam stopped working after update

    Something in the last batch of updates proposed by Update Manager (after 13 Feb 2011) broke my webcam, although I cannot pinpoint which one. It was working last week, but now I'm getting this, from gstreamer-properties:
    Code:
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'artsdsink'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'esdsink'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'sunaudiosink'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'glimagesink'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'sdlvideosink'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'v4lmjpegsrc'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'qcamsrc'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'esdmon'
    gstreamer-properties-Message: Skipping unavailable plugin 'sunaudiosrc'
    libv4l2: error turning on stream: No such device
    gstreamer-properties-Message: Error running pipeline 'Video for Linux 2 (v4l2)': Error starting streaming on device '/dev/video0'.
    [gstv4l2object.c(1983): gst_v4l2_object_start_streaming (): /GstPipeline:pipeline0/GstV4l2Src:v4l2src1:
    system error: No such device]
    This is the output from lsmod | grep video:
    Code:
    videodev               49359  1 gspca_main
    v4l1_compat            15519  1 videodev
    v4l2_compat_ioctl32    12614  1 videodev
    video                  22176  1 i915
    output                  2527  1 video
    I tried with the previous kernel (35-26) and it doesn't work either, so it must be something else. Has anyone had similar troubles?
    Thinking about it, last week I also put some more memory into my laptop (from 1 GB to 2.4 GB) but I'd be surprised if it had any relevance.

    Thanks for any help

    Maverick 64 bit
    Kernel 2.6.35-27
    Acer Aspire 5630 with integrated webcam
    Intel Core 2 T5500 1.66 GHz

  2. #2
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    2,330

    Re: Webcam stopped working after update

    does the cam light come on at all
    ? how did you turn it on for the very first fn+f2 keys ?

  3. #3
    Join Date
    Feb 2007
    Beans
    36

    Re: Webcam stopped working after update

    Yep, the same thing happened to me. I've got a Dell Inspiron 1440.

    "Cannot connect to video device (/dev/video0)."

    Light isn't coming on. All was working fine till Saturdayish.
    Last edited by sit properly; February 21st, 2011 at 10:53 PM.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2008
    Beans
    27

    Re: Webcam stopped working after update

    Quote Originally Posted by no2498 View Post
    how did you turn it on for the very first fn+f2 keys ?
    Not sure what you mean mate. The webcam used to switch on automatically (e.g during a Skype call). Pressing Fn+F2 does nothing at the moment.

    No, the webcam's light stays off (it used to come on, when the webcam was working).

    Anyone has got any idea?

    Cheers.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    2,330

    Re: Webcam stopped working after update

    i have seen in past few mouth's some have had to reinstall gspca
    they did it by doing a mod prob some how
    mod prob gspca
    put that in google
    sorry i cant help any more than that

  6. #6
    Join Date
    Dec 2008
    Beans
    27

    Re: Webcam stopped working after update

    Something is (randomly) working

    If I open gstreamer-properties -> Video -> Input and change Device from Default to Camera and then back to Default - pressing Test each time - sometimes I get the picture from the camera up, but not consistently.
    The other times I get either of two slightly different error messages:

    Code:
    Error running pipeline 'Video for Linux 2 (v4l2)': Cannot identify device "/dev/video0". [v4l2_calls.c(488): gst_v4l2_open (): /GstPipeline:pipeline0/GstV4l2Src:v4l2src1:
    system error: No such file or directory]
    libv4l2: error turning on stream: No such device
    or
    Code:
    Error running pipeline 'Video for Linux 2 (v4l2)': Error starting streaming on device '/dev/video1'. [gstv4l2object.c(1983): gst_v4l2_object_start_streaming (): /GstPipeline:pipeline1/GstV4l2Src:v4l2src2:
    system error: No such device]
    The webcam never works in Skype anyway. I've even disabled the Flash plugin, and npviewer is not running.

    Sorry, I have no idea what to do with gspca: it doesn't even come up in Package Manager.

    I've reformatted my laptop and done a fresh Maverick install, but no joy.

    Am I really the only one that has found that something b*ggered up the webcam in the last week or so??

  7. #7
    Join Date
    Sep 2009
    Beans
    2,330

    Re: Webcam stopped working after update

    see if installing xawtv helps
    and you can try cheese after you install xawtv
    xawtv loads a grabber

  8. #8
    Join Date
    Aug 2011
    Beans
    40
    Distro
    Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

    Re: Webcam stopped working after update

    It may have something to do with the physical location of the webcam. try pressing the area around the webcam.
    Isa Dsouza
    onionous.wordpress.com

  9. #9
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Texas
    Beans
    14,644
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Webcam stopped working after update

    Thanks for sharing and please do not post in threads that have not had activity for a year or longer, since this is an old thread it has been closed.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •