Results 1 to 3 of 3

Thread: D-Link PCI Wireless Card, Driver not working on new install

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    8
    Distro
    Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    D-Link PCI Wireless Card, Driver not working on new install

    I have just installed Ubuntu 7.10. All seems well except i have a wireless card, and the driver is giving me trouble. I currently have an ethernet cord connected from the wireless router which is why the eth0 is showing connectivity. I tried disconnecting and restarting the network, but this seems to be a waste of time as the driver is not working properly to begin with.

    It is a d-link Xtreme N DWA-522 wireless PCI card

    I followed completely the instructions on

    https://help.ubuntu.com/community/Wi...er/Ndiswrapper

    and have found myself stuck on 3.5

    after entering "tail /var/log/messages" my response was no errors but then after entering "ifconfig" and "iwconfig" here was the response

    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:11:11:17:51:A7
    inet addr:71.56.48.198 Bcast:255.255.255.255 Mask:255.255.255.0
    inet6 addr: fe80::211:11ff:fe17:51a7/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:8240 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:1746 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX bytes:2684353 (2.5 MB) TX bytes:309210 (301.9 KB)

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)



    lo no wireless extensions.

    eth0 no wireless extensions.

    No wireless "wlan0" appears.
    At this point the instructions assume that a wireless network will appear in the drop-down list from the Network Manager Icon on my desktop, but this is not the case. All that shows is the wired and modem.

    I looked further into troubleshooting and found a help section suggesting to check to make sure the wireless card was "turned on"

    You'll see below what I entered and what was the response.

    joel@joel:~$ sudo lshw -C network
    *-network:0 UNCLAIMED
    description: Network controller
    product: AR5416 802.11a/b/g/n Wireless PCI Adapter
    vendor: Atheros Communications, Inc.
    physical id: 2
    bus info: pci@0000:02:02.0
    version: 01
    width: 32 bits
    clock: 66MHz
    capabilities: bus_master cap_list
    configuration: latency=64
    *-network:1
    description: Ethernet interface
    product: 82562EZ 10/100 Ethernet Controller
    vendor: Intel Corporation
    physical id: 8
    bus info: pci@0000:02:08.0
    logical name: eth0
    version: 02
    serial: 00:11:11:17:51:a7
    size: 100MB/s
    capacity: 100MB/s
    width: 32 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: pm bus_master cap_list ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd autonegotiation
    configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=e100 driverversion=3.5.17-k4-NAPI duplex=full firmware=N/A ip=192.168.0.160 latency=64 link=yes maxlatency=56 mingnt=8 module=e100 multicast=yes port=MII speed=100MB/s

    This is where I am stuck. Don't know what to try from here as there was nothing in the forums I could find about how to actually turn on the card if it is not on. I do not think this is the problem however, but am not sure as I am fairly new to this.

    Tried restarting the network "sudo /etc/init.d/networking restart"
    didn't bring the wlan0 out from hiding.
    Any ideas?

  2. #2
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Maryland, USA
    Beans
    3,396
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: D-Link PCI Wireless Card, Driver not working on new install

    What is the output of ndiswrapper -l? If ndiswrapper is having a hard time, the madwifi driver seems to work with this chipset in Gutsy. See this thread. But, you should pick one or the other to work on.
    Last edited by dstew; April 23rd, 2008 at 07:21 PM.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2008
    Beans
    8
    Distro
    Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon

    Re: D-Link PCI Wireless Card, Driver not working on new install

    I was just reading on that, thanks for the help. I'll post if I am able to make it work.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •