Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Trouble Connecting and/or Using

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    9

    Question Trouble Connecting and/or Using

    Okay, I'm fairly new to this stuff, but my wife has a Compaq Mini that uses the Ubuntu 10.04 LTS operating system. It is connect via wifi to a Linksys E900 router. It says it is connected, but Firefox 15.0.1 (Mozilla Firefox for ubuntu canonical - 1.0) can't access the net, saying server not found. I have it set to "Auto-detect proxy settings for this network", though I've tried the no proxy setting as well. The network proxy preferences are set to direct internet connection (under system > preferences > network proxy) and the network setting for the connection as in Ad-hoc mode, using a WEP 128-bit passphrase for security. I thought I made a stupid mistake in the above settings (and still might have), but I have another wrinkle. I've tried using Update Manager, and tell it to check for updates manually. This never caused a problem before, but it "could not download all repository indexes". It says there are network problems (though it says the network connection is active 100%). It has many listed mistakes that use this format (the first of the errors):

    Failed to fetch http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/...id/Release.gpg Something wicked happened resolving 'us.archive.ubuntu.com:http' (-5 - No address associated with hostname)

    Can someone tell me what the heck I'm doing (wrong)? I'm staying on this page, updating often, just so I can get this taken care of and get my wife off my back Thank you for your time...

  2. #2
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Gnosall, Staffordshire UK
    Beans
    1,781
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    1. Has your Compaq connected OK in the past?
    2. Have you tried rebooting the router?
    Keep Ubuntu free! Donate any amount you like – just use the PayPal donation address donations@ubuntu.com

  3. #3
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    9

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    1. While there have been occasional problems in the past, generally it has worked fine. However, this is a new router. The router is working for all other computers in the house.
    2. Rebooting the router and everything else individually was one of the first things I did and didn't help.
    Last edited by dugorek; January 17th, 2013 at 02:14 AM.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    9

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    Bump?

    If it matters, it was connecting to the previous linksys wifi router with no issues, so I'm really thinking it isn't the router...

  5. #5
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    9

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    Is there any more info I can provide that might help aim me towards a solution?

  6. #6
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    UK
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    There are a few possibilities

    1. The DNS server isn't working correctly

    To test this in your web browser try this as an address
    212.58.241.131

    This should take you to the bbc home page. If it does then you can use the DNS server at 8.8.8.8. I can give you the command to do this

    2. You are not connected to the network you think you are to test

    Code:
    ifconfig; route -n; ping 8.8.8.8
    Post results back here and we can advise further

  7. #7
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lincolnshire, UK
    Beans
    1,461
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    Quote Originally Posted by dugorek View Post
    Okay, I'm fairly new to this stuff, but my wife has a Compaq Mini that uses the Ubuntu 10.04 LTS operating system. It is connect via wifi to a Linksys E900 router...
    Wifi always brings its own "can of worms" into the equation so, as a temporary measure, I would exclude this. Just link the computer to the router with an ethernet cable and see if you can then browse the web.

    If this does work then it means that the router internet connection is configured correctly and that the problem is with either the router or the computer wifi configuration.

  8. #8
    Join Date
    Jun 2012
    Beans
    9

    Cool Re: Trouble Connecting and/or Using

    Warren: To 1 above, I still had no connection through Firefox or special result with the ip addy you gave. Then I put the code you provided on the Terminal and got the following:

    eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 03:ee:e6:d4:8e:90
    inet addr:10.42.43.1 Bcast:19.42.43.255 Mask:255.255.255.0
    inet6 addr: fe80::eee:e6ff:fed:8e90/64 Scope:Link
    UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
    RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:21633
    TX packets:54 errors:6 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:1000
    RX: bytes:0 (0.0 B) TX bytes:9112 (9.1 KB)
    Interrupt:16 Base address:0xc000

    lo Link encap:Local Loopback
    inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
    inet6 addr: ::1.128 Scope:Host
    UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
    RX packets:136 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
    TX packets:136 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
    collisions:0 txqueuelen:0
    RX bytes:9728 (9.7 KB) TX bytes:9728 (9.7 KB)

    Kernel IP routing table
    Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
    19.42.43.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 2 0 0 eth0
    169.254.0.0 0.0.0.0 255.255.0.0 U 1000 0 0 eth0
    Connect: Network is unreachable

    [Note: This is while the wifi connection thing says the wireless network connection is active 100%]



    Zill: Oddly enough, when I tried a corded connection, my connection icon menu wouldn't acknowledge it and I still got no connection for firefox or update manager. Now I'm really confused. HELP!?!

  9. #9
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    UK
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 12.04 Precise Pangolin

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    What's the output of
    Code:
    cat /etc/network/interfaces

  10. #10
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lincolnshire, UK
    Beans
    1,461
    Distro
    Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

    Re: Trouble Connecting and/or Using

    dugorek: This doesn't seem right to me:
    Quote Originally Posted by dugorek View Post
    inet addr:10.42.43.1 Bcast:19.42.43.255 Mask:255.255.255.0
    What is the (local) IP address of your router?

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •