Results 1 to 10 of 11

Thread: New hard drive won't boot after first restart

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Oct 2007
    Beans
    66

    New hard drive won't boot after first restart

    Clean install from 12.04.01 live CD on OCZ Vertex Plus SSD hangs on ubuntu page on shutdown, then boots to grub error. Before the first shutdown, I got the following. How can I make this new hard drive run Ubuntu?

    $ sudo parted /dev/sda unit s print
    [sudo] password for qian:
    Model: ATA OCZ VERTEX PLUS (scsi)
    Disk /dev/sda: 468862128s
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    Partition Table: msdos

    Number Start End Size Type File system Flags
    1 2048s 462589951s 462587904s primary boot
    2 462591998s 468860927s 6268930s extended
    5 462592000s 468860927s 6268928s logical linux-swap(v1)

    $ sudo fdisk -l

    Disk /dev/sda: 240.1 GB, 240057409536 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 29185 cylinders, total 468862128 sectors
    Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disk identifier: 0x00000000

    Disk /dev/sda doesn't contain a valid partition table

  2. #2
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: New hard drive won't boot after first restart

    Parted list looks ok, so why is fdisk saying table is invalid?

    Was drive every in RAID before, or partitioned with gpt partitioning before? Usually if either case it will not even install.

    Run this as sometimes it just gives better error messages.

    Post the link to the BootInfo report that this creates.

    Boot Repair -Also handles LVM, GPT, separate /boot and UEFI dual boot.:
    https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair
    You can repair many boot issues with this or 'Create BootInfo' report (Other Options) & post the link it creates, so we can see your exact configuration and diagnose advanced problems.
    Full RepairCD with Boot-Repair (for newer computers)
    https://help.ubuntu.com/community/UbuntuSecureRemix

    Sometimes BIOS settings can be import also. Is BIOS in AHCI?
    BIOS settings (SSD but also most systems)
    http://www.ocztechnologyforum.com/fo...l=1#post567561
    Last edited by oldfred; November 3rd, 2012 at 05:27 AM.
    For info on UEFI boot install & repair - Updated Mar 2015:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  3. #3
    Join Date
    Oct 2007
    Beans
    66

    Re: New hard drive won't boot after first restart

    Thanks for responding.

    Here are Grub Rescue and boot-repair outputs from previous trials. The only difference was I had used gparted to manually partition the new SSD, then used fsarchiver or partimage to restore my original separate /home and / drives. I'll run them again since the clean install might be different. The black grub rescue page behaves the same, though.

    http://paste.ubuntu.com/1314100
    http://paste2.org/p/2398880

  4. #4
    Join Date
    Oct 2007
    Beans
    66

    Re: New hard drive won't boot after first restart

    To answer your question about RAID, the device is new from the factory but I did partition it manually before. It wouldn't boot except the first time after install from a live partimage CD with option: boot existing Linux system.

    It turns out after that first restart, boot-rescue can't see the OS on the disk. I had to run rescue immediately after restoring or installing to get the above paste.

    SATA has been set to AHCI (there are no other options). I tried to update the firmware from OCZ but dos can't see the hard drive in AHCI mode.

    When boot goes to the grub rescue prompt, it hangs for a moment on DHCP, then reads PXE-E53: No boot filename received.

    Thanks again for your help.

  5. #5
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Chicago Suburbs
    Beans
    Hidden!
    Distro
    Ubuntu 14.04 Trusty Tahr

    Re: New hard drive won't boot after first restart

    I do not know if empty extended partition or something else in partition table is the issue. Second report also had this:

    File descriptor 7 (pipe:[13070]) leaked on lvscan invocation. Parent PID 13795: bash
    I generally prefer clean install to a new drive and copy /home data into /home. I might copy the /home before the install so the new install updates settings unless you have a lot of custom setting you do not want overwritten. Then copy it after install.

    With SSD the Arch site suggests gpt partitioning. I use gpt and it does not really seem different once created, but does required an additional bios_grub partition. You cannot use image copies to copy data into a gpt partition as it has internal data also. But cp or rsync are fine for coping data.

    Do SSD need customization?
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1981478
    https://wiki.archlinux.org/index.php/Solid_State_Drives
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2003022
    For info on UEFI boot install & repair - Updated Mar 2015:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2147295
    Please use Thread Tools above first post to close thread when/if answered completely.







  6. #6
    Join Date
    Oct 2007
    Beans
    66

    Re: New hard drive won't boot after first restart

    I realized the clean install vs restored manual partition seemed to make no difference in my boot problem. I'm considering flashing my BIOS so I can update the SSD firmware. Do you think it's worth a try? Currently my BIOS doesn't offer IDE mode, which the firmware update needs to read the SSD.

    Here's biosdecode:

    $ sudo biosdecode
    # biosdecode 2.11
    VPD present.
    BIOS Build ID: 7OET24WW
    Box Serial Number: L3A7295
    Motherboard Serial Number: VF11A775196
    Machine Type/Model: 89329WU
    SMBIOS 2.4 present.
    Structure Table Length: 2386 bytes
    Structure Table Address: 0x000E0010
    Number Of Structures: 71
    Maximum Structure Size: 120 bytes
    BIOS32 Service Directory present.
    Revision: 0
    Calling Interface Address: 0x000FDCA0
    ACPI 2.0 present.
    OEM Identifier: LENOVO
    RSD Table 32-bit Address: 0xBF6BCA94
    XSD Table 64-bit Address: 0x00000000BF6BCAEC
    PNP BIOS 1.0 present.
    Event Notification: Not Supported
    Real Mode 16-bit Code Address: E2E4:CCCF
    Real Mode 16-bit Data Address: 0040:0000
    16-bit Protected Mode Code Address: 0x000FB75E
    16-bit Protected Mode Data Address: 0x00000400

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •