Results 1 to 10 of 11

Thread: MPlayer with ffh264vdpau + subtitle = terrible performance

Hybrid View

  1. #1
    Join Date
    Jul 2009
    Beans
    255
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Lag when loading a subtitle from an MPlayer front-end, all fine when running from cli

    I have just noticed something weird. When playing a h264 movie in MPlayer using ffh264vdpau (hardware accelerated), everything works fine until I try loading an external subtitle (.srt in my case). At that point memory usage goes through the roof and the video starts lagging severely. CPU usage is still very low.

    Can someone please confirm this? I'd be very, very, grateful.

    You can try with this trailer for The Bourne Ultimatum and this subtitle (for How to train your dragon). Those two together, played with ffh264vdpau bring my computer to a crawl.

    [DISCLAIMER]
    This discussion originated here but evolved into a different subject completely, hence a new thread.
    Last edited by veggen; January 11th, 2011 at 09:51 AM.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2009
    Beans
    255
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: MPlayer with ffh264vdpau + subtitle = terrible performance

    More info.
    Everything is normal until the first line of the subtitle is supposed to be displayed. That's the exact moment it goes haywire.
    Also, if I play it from the command line e.g.
    mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau -sub ~/a.srt ~/a.mp4
    all is fine.
    When I'm playing from SMplayer and hover over the mplayer process in System Monitor, there's no -sub switch.
    All this leads me to the conclusion, SMplayer (and other MPlayer front ends, I tried others too) render subtitles differently and this difference is what causes this severe lag.
    Any ideas what might be different between loading a subtitle through mplayer's -sub switch and loading through SMplayer?

  3. #3
    Join Date
    Jul 2009
    Beans
    255
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: MPlayer with ffh264vdpau + subtitle = terrible performance

    Please... Just try it out on your machine to see it if works for you... It's a minute of your time (well, depending on your connection speed).

  4. #4
    Join Date
    Jul 2009
    Beans
    255
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: MPlayer with ffh264vdpau + subtitle = terrible performance

    *bump*

  5. #5
    Join Date
    Jul 2009
    Beans
    255
    Distro
    Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

    Re: MPlayer with ffh264vdpau + subtitle = terrible performance

    105 views and noone can confirm/refute?

  6. #6
    Join Date
    May 2008
    Location
    Cluj, Romania
    Beans
    1,292

    Re: MPlayer with ffh264vdpau + subtitle = terrible performance

    What hardware, driver version + smplayer version do you have?

    I can confirm the higher cpu usage with that trailer+sub. I have a nvidia 8200 integrated chip (+athlon II x2 3.00 ghz cpu), i use vdpau decoding that has max 10% cpu usage on h264 1080p movies. But in this case whenever the subtitle appears, i have spikes up to 50%. But the playback is smooth.
    BTW i use Debian Squeeze with smplayer 0.6.9-1 and mplayer 2:1.0~rc3++svn20100804-0.1.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •