PDA

View Full Version : [ubuntu] Dell inspiron 1525 (Hardy Heron):- no sound!



ahlock
May 1st, 2008, 12:26 AM
Hi, I am quite new to the ubuntu world and I recently purchased a Dell Inspiron 1525 laptop with pre-installed ubuntu 7.10 (gutsy gibbon).

I decided to do a distribution upgrade to hardy heron and have had problems with the sound. Initially the drivers were not working so I followed the instructions below (follow link):-

http://linux.dell.com/wiki/index.php/Ubuntu_8.04/Issues/No_Sound

After going through the short tutorial the drivers started to work, (the OS no longer shouted at me when I was using the volume control); however, the sound still does not operate despite the drivers seemingly being operational.

Has anyone else had the problem and can anyone offer some help please?

JayeD
May 1st, 2008, 10:28 AM
Hi, I know this is a fresh install and you've gone from Gutsy to Hardy via the upgrade. Maybe you could try downloading the Hardy install disc and installing Hardy from scratch rather than upgrading.

Also, are you running 32-bit or 64-bit?

WorldTripping
May 1st, 2008, 11:21 AM
Hi, I know this is a fresh install and you've gone from Gutsy to Hardy via the upgrade. Maybe you could try downloading the Hardy install disc and installing Hardy from scratch rather than upgrading.

Also, are you running 32-bit or 64-bit?

I got a Dell Inspiron 1525 with 7.10 pre-installed three weeks ago.

Hardy works fine for me after a clean install from CD.

Hope that helps.

WorldTripping
May 1st, 2008, 11:37 AM
Aparently this works too:

http://linux.dell.com/wiki/index.php/Ubuntu_8.04/Issues/No_Sound_After_Distribution_Upgrade

LillaEpsilon
May 1st, 2008, 12:54 PM
I upgraded from Gutsy to Hardy on a Dell XPS 1330 and had a similar problem, but with a very simple solution: the sound was muted and would not be turned back on using the buttons on my computer; I had to un-mute it using the alsamixer as explained in the alsamixer section of the sound troubleshooting guide found here:

https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshooting

Even if your problem is different, perhaps you can find some help there!

ceton
May 10th, 2008, 04:20 PM
This is going to sound odd...

The way I got sound to work on my 1525 is to use the remote control to increase the sound.

After doing that, sound was always available.

dwouters
March 10th, 2009, 04:10 AM
Aparently this works too:

http://linux.dell.com/wiki/index.php/Ubuntu_8.04/Issues/No_Sound_After_Distribution_Upgrade

I followed the above and all went perfectly. It's a beautiful thing.

nofrills
December 14th, 2009, 02:15 PM
This sounds like the fix I need, but the links are broken.
Can anybody repost the content?
Cheers,
Craig.

bentledr
December 18th, 2009, 10:08 PM
The DELL site has changed please use the following link and check out 8.04 known issues.

http://en.community.dell.com/wikis/linux/consumer-linux.aspx

pacharanero
December 22nd, 2012, 12:50 PM
Same problem for me using Dell 1525 and Ubuntu 12.04LTS. Sound was not working from install.

Drivers, Modules, ALSAmixer all tried without success.

Solved eventually using the suggestion on this forum:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1639223

(System Tools > System Settings > Sound > Hardware tab > Profile - set to "Analogue Stereo Output" or "Analogue Stereo Duplex")

oldos2er
December 22nd, 2012, 04:51 PM
Old thread closed.