PDA

View Full Version : Speed of my Ubuntu Server?



BStrizzy
November 25th, 2012, 06:14 PM
Hey guys, I am trying to find out how I can boost the speed of my ubuntu home server edition. I am currently running ubuntu 10.04 server edition on an old desk top (2007) Compaq Presario SR1810NX.

I have 1 gig of ram in it and I am curious if I get a couple extra sticks, if this will boost my speeds in relation to my streaming.
I want to have pretty much buffer free streaming to my devices in the house when I am watching movies or playing music. Also i would like to increase the download/upload speeds when I am transfering to and from the server.

for instance: I am transfering from my sever to my External HDD mybook usb3.0 which is connected, and the transfer is a total of 41 gigs, the eta is said to be like 13 hrs and is downloading at just about 950 kb/sec and rising little by little and then decreasing little by little. How do I increase this? Also, according to htop, durring this transfer cpu: fluctuates from 3-10%

FYI :

Cable/dsl: Xfinity "says" I am getting 54mpbs, not sure if it is true or not
HTOP: when I run this program I have a total of 935mb and I am currently using 70

advice?

sandyd
November 25th, 2012, 06:37 PM
moved to server platforms

BStrizzy
November 25th, 2012, 06:39 PM
moved to server platforms

Thanks, I wasn't sure where this belonged.

sandyd
November 25th, 2012, 06:43 PM
Hey guys, I am trying to find out how I can boost the speed of my ubuntu home server edition. I am currently running ubuntu 10.04 server edition on an old desk top (2007) Compaq Presario SR1810NX.

I have 1 gig of ram in it and I am curious if I get a couple extra sticks, if this will boost my speeds in relation to my streaming.
I want to have pretty much buffer free streaming to my devices in the house when I am watching movies or playing music. Also i would like to increase the download/upload speeds when I am transfering to and from the server.

for instance: I am transfering from my sever to my External HDD mybook usb3.0 which is connected, and the transfer is a total of 41 gigs, the eta is said to be like 13 hrs and is downloading at just about 950 kb/sec and rising little by little. How do I increase this?

FYI :

Cable/dsl: Xfinity "says" I am getting 54mpbs, not sure if it is true or not
HTOP: when I run this program I have a total of 935mb and I am currently using 70

advice?
I don't think the bottleneck is at the RAM, since it says 70 mb ram used.

Anyways, I believe that the computer only has USB1/2 ports. Have you checked what USB Version your Mybook is connected to?

Also, can you install pastebinit (its hard to post text from a server...)


sudo apt-get install pastebinit
and post the output of


ifconfig | pastebinit



lspci | pastebinit

BStrizzy
November 25th, 2012, 06:59 PM
I don't think the bottleneck is at the RAM, since it says 70 mb ram used.

Anyways, I believe that the computer only has USB1/2 ports. Have you checked what USB Version your Mybook is connected to?

Also, can you install pastebinit (its hard to post text from a server...)


sudo apt-get install pastebinitand post the output of


ifconfig | pastebinit

lspci | pastebinit

ok I installed and got:

bstrizzy@nova:~$ ifconfig | pastebinit
http://pastebin.com/rZAzewna
bstrizzy@nova:~$ lspci | pastebin
pastebin: command not found
bstrizzy@nova:~$ lspci | pastebinit
http://pastebin.com/Kxxeburd

and i have not checked usb versions, not sure how to
ive never used this software before

sandyd
November 25th, 2012, 07:05 PM
Ok, so you have two usb1 controllers, and one usb2 controller.

Try plugging the mybook into a different usb port, the one that the mybook is plugged in might be the USB1 one

BStrizzy
November 25th, 2012, 07:15 PM
Ok, so you have two usb1 controllers, and one usb2 controller.

Try plugging the mybook into a different usb port, the one that the mybook is plugged in might be the USB1 one

Ok, I will try that after this 23hr transfer it is now saying haha. I didn't get this far for nothing!

Is there a way we can check through my ssh what version I am using?

zero2xiii
November 25th, 2012, 07:31 PM
Yea easy,

lsusb:



Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 003: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 002 Device 002: ID 04f3:0103 Elan Microelectronics Corp.
Bus 003 Device 002: ID 062a:0252 Creative Labs Emerge Uni-retractable Laser Mouse
Bus 001 Device 005: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 001 Device 011: ID 0819:0101 eLicenser License Management and Copy Protection
Bus 001 Device 012: ID 090c:1000 Silicon Motion, Inc. - Taiwan (formerly Feiya Technology Corp.) 64MB QDI U2 DISK


See the bolded text.

In my example, everything on bus 001 will be connected to a 2.0 usb port.

Regards

BStrizzy
November 25th, 2012, 07:39 PM
Yea easy,

lsusb:



Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 003: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 002 Device 002: ID 04f3:0103 Elan Microelectronics Corp.
Bus 003 Device 002: ID 062a:0252 Creative Labs Emerge Uni-retractable Laser Mouse
Bus 001 Device 005: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 001 Device 011: ID 0819:0101 eLicenser License Management and Copy Protection
Bus 001 Device 012: ID 090c:1000 Silicon Motion, Inc. - Taiwan (formerly Feiya Technology Corp.) 64MB QDI U2 DISK
See the bolded text.

In my example, everything on bus 001 will be connected to a 2.0 usb port.

Regards

bstrizzy@nova:~$ lsusb
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 002: ID 1058:1140 Western Digital Technologies, Inc.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
bstrizzy@nova:~$

is this the correct setup?

SeijiSensei
November 26th, 2012, 08:18 PM
Since you have a USB 3.0 device, why not install a USB 3.0 adapter like this one (http://www.neweggbusiness.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16816115105&nm_mc=KNC-GoogleBiz&cm_mmc=KNC-GoogleBiz-_-pla-_-NA-_-NA&gclid=CPa2j8is7bMCFQqk4Aod0QIA1w)?

BStrizzy
November 27th, 2012, 03:16 AM
Since you have a USB 3.0 device, why not install a USB 3.0 adapter like this one (http://www.neweggbusiness.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16816115105&nm_mc=KNC-GoogleBiz&cm_mmc=KNC-GoogleBiz-_-pla-_-NA-_-NA&gclid=CPa2j8is7bMCFQqk4Aod0QIA1w)?

awsome man, I will look into that first thing spring semester. Recently got a job at my university as a help desk tech so i will have all sorts of time to try to add an adapter

CharlesA
November 27th, 2012, 05:12 AM
Since you have a USB 3.0 device, why not install a USB 3.0 adapter like this one (http://www.neweggbusiness.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16816115105&nm_mc=KNC-GoogleBiz&cm_mmc=KNC-GoogleBiz-_-pla-_-NA-_-NA&gclid=CPa2j8is7bMCFQqk4Aod0QIA1w)?

Huge +1. I added a PCIex1 card to my old server and it helped when doing huge data transfers.


awsome man, I will look into that first thing spring semester. Recently got a job at my university as a help desk tech so i will have all sorts of time to try to add an adapter

It's not that hard - shutdown the box, pop the case open, install card and boot it back up. ;)

BStrizzy
November 27th, 2012, 05:17 AM
Huge +1. I added a PCIex1 card to my old server and it helped when doing huge data transfers.



It's not that hard - shutdown the box, pop the case open, install card and boot it back up. ;)


ahhhhhh i know man, i would really rather not try to mess this thing up and start from scratch, (even tho it would be good practice) and besides now that I will have a first decent job i can afford stuff now :) no ramen:P

by the way can you check this thread for me, I am having a lil bit of trouble
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2088568