PDA

View Full Version : HP DV7-4165dx Max Memory says 8GB(4GB x2) Running Ubuntu 11 64bit can I install 16GB?



Colonel_Ingus
January 19th, 2012, 09:51 PM
Computer came with Win7.
Runs Ubuntu 11.10 64bit with EXT4 now with 4GB(2GB x2).

My compatible RAM based on the manufacturer is at: http://www.crucial.com/store/listparts.aspx?model=Pavilion%20dv7-4165dx&Cat=RAM
8GB Kit (4GBx2)
DDR3 PC3-10600 CL=9 Unbuffered NON-ECC DDR3-1333 1.35V 512Meg x 64 Part #: CT2334088
OR
8GB Kit (4GBx2)
DDR3 PC3-8500 CL=7 Unbuffered NON-ECC DDR3-1066 1.5V 512Meg x 64 Part #: CT1594310


Can I install 16GB(8GB x2) instead? Will it read it?

Also if I can or if I can't, what is the difference between the 1.35V and 1.5V RAM above?

I use VirtualBox to run some apps that are only available for Windows, and on a second monitor. I need as much RAM as possible.

MoreOrLess
January 19th, 2012, 10:51 PM
HP's site says 8GB max...
1.35V will get you slightly better battery life by relaxing the RAM latency (probably won't affect performance and that's the kit I'd recommend).

Colonel_Ingus
January 19th, 2012, 11:29 PM
HP's site says 8GB max...
1.35V will get you slightly better battery life by relaxing the RAM latency (probably won't affect performance and that's the kit I'd recommend).

I read somewhere that once you go 64bit, limits don't matter...

MoreOrLess
January 20th, 2012, 03:26 PM
I read somewhere that once you go 64bit, limits don't matter...
To the OS, maybe (there's still a limit, it's just astronomically high relative to the amount of RAM we use today).

AMD's "Champlain" CPU core still appears to have an 8GB limit though.

Colonel_Ingus
January 20th, 2012, 03:54 PM
To the OS, maybe (there's still a limit, it's just astronomically high relative to the amount of RAM we use today).

AMD's "Champlain" CPU core still appears to have an 8GB limit though.

Damn

So the old: I can stick two 8GB sticks in it, but it will only read 8GB total thing.

Grenage
January 20th, 2012, 04:11 PM
Damn

So the old: I can stick two 8GB sticks in it, but it will only read 8GB total thing.

Or it won't boot, hard to say!

xyzzyman
January 21st, 2012, 02:01 AM
Each slot is maxed at 4GB's, so it own't even post. You definitely want matching pairs anyways as with multi-core CPU's you want your memory running into dual-channel mode.

What apps are you running in VirtualBox? Maybe the 8GB isn't as tight as you think.

Colonel_Ingus
January 22nd, 2012, 05:18 PM
Each slot is maxed at 4GB's, so it own't even post. You definitely want matching pairs anyways as with multi-core CPU's you want your memory running into dual-channel mode.

What apps are you running in VirtualBox? Maybe the 8GB isn't as tight as you think.

Artisteer and Axure.

Colonel_Ingus
January 22nd, 2012, 05:19 PM
I couldn't get them to run under wine.