PDA

View Full Version : [ubuntu] Amilo Pro V3205 mouse pointer stuck after resume



Schr
October 29th, 2011, 12:26 PM
Hi,

The touchpad mouse pointer on my Amilo Pro V3205 gets stuck always after resuming it from hibernation or sleep.

And in deep the touchpad disappears from the xinput --list after resume



⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ SynPS/2 Synaptics TouchPad id=11 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ Mouseemu virtual mouse id=12 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=8 [slave keyboard (3)]
↳ Sleep Button id=9 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=10 [slave keyboard (3)]
↳ Mouseemu virtual keyboard id=13 [slave keyboard (3)]




⎡ Virtual core pointer id=2 [master pointer (3)]
⎜ ↳ Virtual core XTEST pointer id=4 [slave pointer (2)]
⎜ ↳ Mouseemu virtual mouse id=12 [slave pointer (2)]
⎣ Virtual core keyboard id=3 [master keyboard (2)]
↳ Virtual core XTEST keyboard id=5 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=6 [slave keyboard (3)]
↳ Video Bus id=7 [slave keyboard (3)]
↳ Power Button id=8 [slave keyboard (3)]
↳ Sleep Button id=9 [slave keyboard (3)]
↳ AT Translated Set 2 keyboard id=10 [slave keyboard (3)]
↳ Mouseemu virtual keyboard id=13 [slave keyboard (3)]



Changes to Xorg.0.log look this this after resuming



> [ 260.654] (II) intel(0): EDID vendor "CMO", prod id 4624
> [ 260.655] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
> [ 260.655] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz)
> [ 260.655] (II) intel(0): Modeline "1024x768"x0.0 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
> [ 266.060] (II) AIGLX: Suspending AIGLX clients for VT switch
> [ 270.087] (II) config/udev: removing device SynPS/2 Synaptics TouchPad
> [ 270.088] (II) UnloadModule: "synaptics"
> [ 270.088] (II) Unloading synaptics
> [ 270.165] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
> [ 270.165] (II) AIGLX: Resuming AIGLX clients after VT switch
> [ 270.165] (EE) intel(0): Couldn't create pixmap for fbcon
> [ 270.180] (II) intel(0): EDID vendor "CMO", prod id 4624
> [ 270.180] (II) intel(0): Printing DDC gathered Modelines:
> [ 270.180] (II) intel(0): Modeline "1280x800"x0.0 71.00 1280 1328 1360 1440 800 803 809 823 -hsync -vsync (49.3 kHz)
> [ 270.180] (II) intel(0): Modeline "1024x768"x0.0 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync (48.4 kHz)
> [ 277.430] (II) XKB: reuse xkmfile /var/lib/xkb/server-AC832CF0C4F9C1AF1A9A69B15468A0672B277D4C.xkm



Is there a way to reload the disappeared synaptics module or stop it from being unloaded in the first place

Edit: specified touchpad in the subject.

Schr
October 31st, 2011, 10:05 AM
Anyone? Any ideas?

Schr
November 8th, 2011, 08:59 PM
No hope for my lappy :(

I've tried removing unnecessary input drivers (sudo apt-get remove <package>):

xserver-xorg-input-wacom
xserver-xorg-input-vmmouse

and even:

xserver-xorg-input-synaptics

And only thing that changes is that after remving the synaptics package the trackpad speed is a bit too high, even though settings for it's acceleration are at the lowest possible.