PDA

View Full Version : [SOLVED] Wifi Network Disabled Intel Centrino WiMax 6250



audio1
August 3rd, 2011, 06:44 AM
I am running a dual boot Windows 7 / Ubuntu 11.04 on a Lenovo V560 laptop. I tried to load 10.04 and spent hours trying to get the wifi to work. I have loaded 11.04 and this seems to like my system better as touchpad works, but network seems disabled.

I can see the softblocks are on and have tried rfkill unblock all but this doesn't remove the softblocks. I would love it if someone could help me.

Here is some information on my system:

matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ lspci -nn | grep 0280
04:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Centrino Advanced-N + WiMAX 6250 [8086:0089] (rev 5f)
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ lsmod
Module Size Used by
sha256_generic 20911 2
cryptd 19801 0
aes_i586 16956 150
aes_generic 38023 1 aes_i586
parport_pc 32111 0
ppdev 12849 0
dm_crypt 22463 1
binfmt_misc 13213 1
joydev 17322 0
snd_hda_codec_realtek 255820 1
snd_hda_intel 24140 2
arc4 12473 2
snd_hda_codec 90901 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 13274 1 snd_hda_codec
snd_pcm 80244 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 13132 0
snd_rawmidi 25269 1 snd_seq_midi
i2400m_usb 35677 0
i2400m 101216 1 i2400m_usb
iwlagn 284569 0
snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
acer_wmi 23123 0
wimax 33488 1 i2400m
snd_seq 51291 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
uvcvideo 66851 0
iwlcore 148965 1 iwlagn
snd_timer 28659 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14110 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
mac80211 257001 2 iwlagn,iwlcore
videodev 75143 1 uvcvideo
snd 55295 13 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec, snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,sn d_seq_device
cfg80211 156212 3 iwlagn,iwlcore,mac80211
psmouse 73312 0
serio_raw 12990 0
soundcore 12600 1 snd
snd_page_alloc 14073 2 snd_hda_intel,snd_pcm
intel_ips 17769 0
ideapad_laptop 13262 0
sparse_keymap 13666 2 acer_wmi,ideapad_laptop
lp 13349 0
parport 36746 3 parport_pc,ppdev,lp
i915 450944 8
atl1c 36237 0
drm_kms_helper 40745 1 i915
ahci 21591 2
drm 180037 4 i915,drm_kms_helper
libahci 25548 1 ahci
i2c_algo_bit 13184 1 i915
video 18951 1 i915
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:on

wmx0 no wireless extensions.

matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ rfkill list all
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
1: acer-wireless: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
2: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: yes
3: i2400m-usb:2-1.4:1.0: WiMAX
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$

josephmills
August 3rd, 2011, 07:40 AM
I am running a dual boot Windows 7 / Ubuntu 11.04 on a Lenovo V560 laptop. I tried to load 10.04 and spent hours trying to get the wifi to work. I have loaded 11.04 and this seems to like my system better as touchpad works, but network seems disabled.

I can see the softblocks are on and have tried rfkill unblock all but this doesn't remove the softblocks. I would love it if someone could help me.

Here is some information on my system:

matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ lspci -nn | grep 0280
04:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Centrino Advanced-N + WiMAX 6250 [8086:0089] (rev 5f)
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ lsmod
Module Size Used by
sha256_generic 20911 2
cryptd 19801 0
aes_i586 16956 150
aes_generic 38023 1 aes_i586
parport_pc 32111 0
ppdev 12849 0
dm_crypt 22463 1
binfmt_misc 13213 1
joydev 17322 0
snd_hda_codec_realtek 255820 1
snd_hda_intel 24140 2
arc4 12473 2
snd_hda_codec 90901 2 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel
snd_hwdep 13274 1 snd_hda_codec
snd_pcm 80244 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_seq_midi 13132 0
snd_rawmidi 25269 1 snd_seq_midi
i2400m_usb 35677 0
i2400m 101216 1 i2400m_usb
iwlagn 284569 0
snd_seq_midi_event 14475 1 snd_seq_midi
acer_wmi 23123 0
wimax 33488 1 i2400m
snd_seq 51291 2 snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
uvcvideo 66851 0
iwlcore 148965 1 iwlagn
snd_timer 28659 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14110 3 snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
mac80211 257001 2 iwlagn,iwlcore
videodev 75143 1 uvcvideo
snd 55295 13 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_intel,snd_hda_codec, snd_hwdep,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,sn d_seq_device
cfg80211 156212 3 iwlagn,iwlcore,mac80211
psmouse 73312 0
serio_raw 12990 0
soundcore 12600 1 snd
snd_page_alloc 14073 2 snd_hda_intel,snd_pcm
intel_ips 17769 0
ideapad_laptop 13262 0
sparse_keymap 13666 2 acer_wmi,ideapad_laptop
lp 13349 0
parport 36746 3 parport_pc,ppdev,lp
i915 450944 8
atl1c 36237 0
drm_kms_helper 40745 1 i915
ahci 21591 2
drm 180037 4 i915,drm_kms_helper
libahci 25548 1 ahci
i2c_algo_bit 13184 1 i915
video 18951 1 i915
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11abgn ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=off
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:on

wmx0 no wireless extensions.

matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ rfkill list all
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
1: acer-wireless: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
2: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: yes
3: i2400m-usb:2-1.4:1.0: WiMAX
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$


Hi there there are a couple things that I see wrong first there are two driver are there two wireless cards? could we please see a
lspci -nn next I see that the hard block is YES this is caused by the external wifi switch being turned off. next if you have tried rfkill unblock all wifi wlan0 and what not then it is usually cause by the wmi switch which is the mod that controls the switch for the wifi. so try and blacklist that. but I think that having two drivers installed is not a good thing. But I could be wrong I am all the time

audio1
August 4th, 2011, 06:45 AM
Thankyou very much for your reply. Here is what you requested. I also managed to remove the hardblock from the phy0. I did this by going back into windows 7 and turning wifi on then toggling switch.

I do not know how to remove the drivers or do the mod switch thing I am totally new to linux and Ubuntu and would need somebody to show me how.

All help appreciated.

Thankyou.



matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ rfkill list
0: ideapad_wlan: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
1: acer-wireless: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
2: phy0: Wireless LAN
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
3: i2400m-usb:2-1.4:1.0: WiMAX
Soft blocked: yes
Hard blocked: no
matthew@matthew-Lenovo-V560:~$ lspci -nn
00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller [8086:0044] (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0046] (rev 02)
00:16.0 Communication controller [0780]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller [8086:3b64] (rev 06)
00:1a.0 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller [8086:3b3c] (rev 05)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio [8086:3b56] (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 [8086:3b42] (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 [8086:3b44] (rev 05)
00:1c.3 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 [8086:3b48] (rev 05)
00:1d.0 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller [8086:3b34] (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge [8086:2448] (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller [8086:3b09] (rev 05)
00:1f.2 SATA controller [0106]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller [8086:3b29] (rev 05)
00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller [8086:3b30] (rev 05)
00:1f.6 Signal processing controller [1180]: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem [8086:3b32] (rev 05)
03:00.0 Ethernet controller [0200]: Atheros Communications AR8131 Gigabit Ethernet [1969:1063] (rev c0)
04:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Centrino Advanced-N + WiMAX 6250 [8086:0089] (rev 5f)
ff:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers [8086:2c62] (rev 02)
ff:00.1 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder [8086:2d01] (rev 02)
ff:02.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 [8086:2d10] (rev 02)
ff:02.1 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 [8086:2d11] (rev 02)
ff:02.2 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor Reserved [8086:2d12] (rev 02)
ff:02.3 Host bridge [0600]: Intel Corporation Core Processor Reserved [8086:2d13] (rev 02)

bkratz
August 4th, 2011, 09:49 AM
See posts 2 and 4 of this thread

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1790646&highlight=acer-wmi

audio1
August 6th, 2011, 03:12 AM
Thankyou to everyone involved who replied. The problem is solved, even on restart. I have just been surfing the web on my new beautiful and now connected Lenovo with Ubuntu 11.04.

The solution was to blacklist the acer-wmi module.

big_mick
November 16th, 2011, 03:20 AM
Blacklisting the acer-wmi module also fixed my wireless issue on my Lenovo V560. This after 8 hours over 3 days of searching and trying multiple things. The first thing I wanted to do with my connection was post a very heartfelt thank you to those who monitor and reply on these forums. Even the threads that didn't address my problem were informative and very helpful.