PDA

View Full Version : [ubuntu] Problems with installing drivers for 512MB ATI Mobility Radeon(TM) HD 5470 switchable



yangjiangnan
December 5th, 2010, 06:06 PM
I downloaded ATI Catalyst 10.9 Proprietary Linux x86 Display Driver (https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-10-9-x86.x86_64.run) and installed it on my HP Pavilion dv6 i5 64 bit, with Ubuntu 10.10 installed. However, I get the following errors:

jiangnan@jiangnan-PC:~/Downloads$ ./ati-driver-installer-10-9-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.eQuJUX
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Catalyst(TM) Proprietary Driver-8.771............................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. .................................................. ................................................
================================================== ===================
ATI Technologies Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
================================================== ===================

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.35-23-generic:; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

================================================== ===================
ATI Technologies Catalyst(TM) Proprietary Driver Installer/Packager
================================================== ===================

Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:2.6.35-23-generic:; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro

Removing temporary directory: fglrx-install.eQuJUX


Any solutions for the 2 errors?

Many thanks

depeha
December 6th, 2010, 12:26 PM
Don't bother about ati drivers... it's not worth it... I have tried installing ati drivers several times on my Pavilion DV6-3040ec - intel i5 graphics + ati radeon hd 5650, kubuntu 10.10 32bit pae kernel (kubuntu reinstalled each time after installing ati drivers). All you get is bad 3D performance and unworkable switcheroo.

yangjiangnan
December 8th, 2010, 01:08 AM
After I installed the drivers and restart the computer, I could no longer boot in my Ubuntu system. All I got is "failed to get i915 symbols graphics turbo disabled". How can I solve this problem and re-enter my Ubuntu?

depeha
December 8th, 2010, 09:05 AM
go to recovery mode (second grub option), log in to terminal as root and remove fglrx


apt-get purge fglrx

yangjiangnan
December 8th, 2010, 06:40 PM
Thanks!


go to recovery mode (second grub option), log in to terminal as root and remove fglrx


apt-get purge fglrx

depeha
December 9th, 2010, 01:42 PM
Let me know if youŽll get working drivers pls...

yangjiangnan
January 9th, 2011, 05:48 AM
Let me know if youŽll get working drivers pls...

Hi~~
I have tried many times installing ATI driver ati-driver-installer-10-12-x86.x86_64.run on my 64 bit Ubuntu 10.10 with this 5470 graphic card. However, every time when I reboot I only get a black screen. Then I have to remove /etc/X11/xorg.conf to get things back to normal. Why does the driver not work for me? I just wanna get it work.

By default, is my GPU used by Ubuntu 10.10, or is it just wasted? If I could successfully install the driver, will gnome-system-monitor and Xorg use less CPU, and will Win7 in my VirtualBox have better performance?

depeha
January 12th, 2011, 07:31 PM
Don't know why, but it just doesn't work. Maybe 5xxx series is too new :D
Anyway, it uses power in ubuntu even if itŽs not in use.
You can turn it off for better battery life:

sudo su
echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

and chceck, if it works:

cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
(My HP DV6-3040 gets from 45W to around 20W, switcheroo doesnŽt support ati drivers)


By default, ubuntu uses Intel graphics, so even if youŽll get working ati drivers, CPU usage will be same.
And about VirtualBox.. I donŽt think youŽll get better performance for virtual windows.

yangjiangnan
January 15th, 2011, 11:47 PM
Thanks!
I hope some day Ubuntu will itself be able to use my GPU......

depeha
January 17th, 2011, 02:20 PM
you can switch to Radeon


sudo su
echo DDIS > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

(it will use opensource driver), but it's much slower than integrated intel.

to switch back:

echo DIGD > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch