PDA

View Full Version : [xubuntu] X doesn't start on boot



x1a4
August 14th, 2010, 08:46 PM
Hi,

On Xubuntu Hardy, there was a kernel image upgrade recently and since then Xorg doesn't start on boot. The error I'm getting is:

Fatal server error:
xf86OpenConsole: VT_WAITACTIVE failed: Interrupted system call

I reconfigured the console and reinstalled video drivers (nVidia) but still get the same error. Currently the only way to start the GUI is to boot to recovery mode, change /etc/X11/xorg.conf to use the generic nVidia driver (nv), reboot. Then I have to kill GDM, change xorg.conf again to use the the restricted driver (nvidia) and start GDM again. If I shut down or reboot I get the fatal error and have to redo the above for everything to work. Using a minimalist xorg.conf doesn't help.

I'm using the 2.6.24-28-generic kernel and nVidia drivers (ver. 173.14.25) from the nVidia site. Using drivers from the repositories produces the same result. Reconfiguring the xserver using dpkg doesn't help either.

My xorg.conf file:


Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Default Screen" 0 0
InputDevice "Gyration Compact Keyboard"
InputDevice "MS Mouse"
EndSection

Section "Files"
RgbPath "/usr/lib/X11/rgb"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
Load "dbe"
Load "i2c"
Load "bitmap"
Load "ddc"
Load "extmod"
Load "freetype"
Load "int10"
# Load "type1"
Load "vbe"
Load "v4l"
Load "shadow"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Gyration Compact Keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbOptions" "lv3:lwin_switch,compose:rwin"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "MS Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Sceptre"
VendorName "Sceptre, Inc."
ModelName "Sceptre X5S-Naga"
DisplaySize 270 203
HorizSync 24.0 - 62.0
VertRefresh 50.0 - 75.0
ModeLine "1024x768_60.00" 64.11 1024 1080 1184 1344 768 769 772 795 -hsync +vsync
ModeLine "1024x768_66.00" 71.63 1024 1080 1192 1360 768 769 772 798 -hsync +vsync
ModeLine "1024x768_70.00" 76.16 1024 1080 1192 1360 768 769 772 800 -hsync +vsync
ModeLine "1024x768_72.00" 78.43 1024 1080 1192 1360 768 769 772 801 -hsync +vsync
ModeLine "1024x768_75.00" 81.80 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802 -hsync +vsync
ModeLine "800x600_60.00" 38.22 800 832 912 1024 600 601 604 622 -hsync +vsync
ModeLine "800x600_66.00" 42.83 800 840 920 1040 600 601 604 624 -hsync +vsync
ModeLine "800x600_70.00" 45.50 800 840 920 1040 600 601 604 625 -hsync +vsync
ModeLine "800x600_72.00" 46.87 800 840 920 1040 600 601 604 626 -hsync +vsync
ModeLine "800x600_75.00" 48.91 800 840 920 1040 600 601 604 627 -hsync +vsync
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
Identifier "nVidia"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "MSI GeForce FX 5200"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "nVidia"
Monitor "Sceptre"
DefaultDepth 24
Option "NvAGP" "3"
Option "Accel" "on"
Option "RenderAccel" "on"
Option "AccelMethod" "XAA"
Option "AllowGLXWithComposite" "on"
Option "XAANoOffscreenPixmaps" "on"
Option "DigitalVibrance" "3"
Option "ImageSharpening" "3"
Option "Overlay" "off"
Option "CIOverlay" "on"
Option "TransparentIndex" "0"
Option "OverlayDefaultVisual" "off"
Option "SWCursor" "off"
Option "HWCursor" "on"
Option "CursorShadow" "off"
Option "CursorShadowAlpha" "64"
Option "CursorShadowXOffset" "4"
Option "CursorShadowYOffset" "2"
Option "Coolbits" "1"
Option "TwinView" "0"
Option "NoLogo" "True"
Option "UseEdidDpi" "false"
Option "DPI" "96 x 96"
Option "AddARGBVisuals" "True"
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768_72" "1024x768_70" "1024x768_66" "1024x768_60" "1024x768" "800x600_72" "800x600_66" "800x600_60" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection



Any ideas?

Thank you.

x1a4
August 27th, 2010, 04:14 AM
*bump*

There have been two more kernel image updates since this began happening (last one today) and each time I hoped things would start working again but they didn't.