PDA

View Full Version : 10.04 Myth Frontend slow startup



aldavies
July 28th, 2010, 08:14 AM
Seached and cannot see a similar post. IF someone has some pointers to check or knows the problem and can offer fix, that would be great .....


Ive recently redesigned and overhauled my entire linux setup at home (mythtv was on the agenda for this as I've never really had it setup and working properly).

From a mythtv perspective Ive moved from a single combined backend and frontend system role to a separate backend master installed on an Ubuntu 10.04 server distribution (serving various NAS functions).

I have kept my old mythconverg database and installed the backend master over this (as restoring the backup of my database into mysql fails with errors (so this might just be the root cause of my problem).

I have so far setup 1 media player with a system role of frontend only, using the latest mythbuntu 10.04 install disk and configured the various usual cosmetic and local settings for optical sound etc, etc.

So now to the problem.....it takes approximately 2 minutes from the xcfe desktop appearing for the mythfrontend to load with the myth frontend menu. Once loaded all seems OK including streaming HD videos via uPNP (with the occasional stutter admittedly), so my network bandwidth would appear to be OK.

the hardware running this is the same as used to run the combined roles with little performance problems, so I do not believe it is a performance related issue.


Ive been through all the usual suspects such as DNS (actually ensured my host file has the NAS references AND similarly on my NAS). Ive also removed some of the other automatic program startups in xfce (just in case)

So here is a dump of my frontend log. most of the delays appear after reporting schema versions.

Starting mythfrontend.real..
2010-07-27 13:12:29.496 mythfrontend version: branches/release-0-23-fixes [24158] www.mythtv.org
2010-07-27 13:12:29.499 Using runtime prefix = /usr
2010-07-27 13:12:29.500 Using configuration directory = /home/sysadmin/.mythtv
2010-07-27 13:12:29.623 mythfrontend version: branches/release-0-23-fixes [24158] www.mythtv.org
2010-07-27 13:12:29.625 Using runtime prefix = /usr
2010-07-27 13:12:29.625 Using configuration directory = /home/sysadmin/.mythtv
2010-07-27 13:12:29.642 MediaRenderer::HttpServer Create Error
2010-07-27 13:12:30.202 Empty LocalHostName.
2010-07-27 13:12:30.202 Using localhost value of mythtvfrontend1
2010-07-27 13:12:30.255 New DB connection, total: 1
2010-07-27 13:12:30.256 Unable to connect to database!
2010-07-27 13:12:30.256 Driver error was [1/2002]:
QMYSQL: Unable to connect
Database error was:
Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)


2010-07-27 13:12:30.433 UPnPautoconf() - Found one UPnP backend
2010-07-27 13:12:30.597 Testing network connectivity to '192.168.0.121'
2010-07-27 13:12:30.617 Closing DB connection named 'DBManager0'
2010-07-27 13:12:30.668 Connected to database 'mythconverg' at host: 192.168.0.121
2010-07-27 13:12:30.670 Closing DB connection named 'DBManager0'
2010-07-27 13:12:30.697 ScreenSaverX11Private: XScreenSaver support enabled
2010-07-27 13:12:30.699 DPMS is disabled.
2010-07-27 13:12:30.704 Primary screen: 0.
2010-07-27 13:12:30.724 Connected to database 'mythconverg' at host: 192.168.0.121
2010-07-27 13:12:30.804 Using screen 0, 1152x864 at 0,0
2010-07-27 13:12:31.468 Desktop video mode: 1152x864 59.9988 Hz
2010-07-27 13:12:33.669 MythUI Image Cache size set to 20971520 bytes
2010-07-27 13:12:33.721 Enabled verbose msgs: important general
2010-07-27 13:12:34.370 Primary screen: 0.
2010-07-27 13:12:34.377 Using screen 0, 1152x864 at 0,0
2010-07-27 13:12:34.379 Using theme base resolution of 1280x720
2010-07-27 13:12:35.523 get_ip: Name or service not known
2010-07-27 13:12:35.523 LIRC, Error: Failed to parse IP address ''
2010-07-27 13:12:35.524 JoystickMenuThread Error: Joystick disabled - Failed to read /home/sysadmin/.mythtv/joystickmenurc

(****** SIGNIFICANT DELAY HERE ????? *******)

2010-07-27 13:12:40.457 Using Frameless Window
2010-07-27 13:12:40.457 Using Full Screen Window
2010-07-27 13:12:40.941 Using the Qt painter
2010-07-27 13:12:42.336 XMLParseBase: Loaded base theme from '/usr/share/mythtv/themes/Mythbuntu/base.xml'
2010-07-27 13:12:42.423 XMLParseBase: Loaded base theme from '/usr/share/mythtv/themes/default-wide/base.xml'
2010-07-27 13:12:42.455 XMLParseBase: Loaded base theme from '/usr/share/mythtv/themes/default/base.xml'
2010-07-27 13:12:42.456 XMLParseBase, Error: Unable to load window 'backgroundwindow' from base
2010-07-27 13:12:43.120 Current MythTV Schema Version (DBSchemaVer): 1254

(****** SIGNIFICANT DELAY HERE ????? *******)

2010-07-27 13:13:22.579 Registering Internal as a media playback plugin.
2010-07-27 13:13:24.324 Cannot load language en_gb for module mytharchive

(****** SIGNIFICANT DELAY HERE ????? *******)

2010-07-27 13:13:28.629 MediaMonitorUnix::AddDevice() - empty device path.
2010-07-27 13:13:28.629 MediaMonitorUnix::AddDevice() - empty device path.
2010-07-27 13:13:28.630 MediaMonitorUnix::AddDevice() - empty device path.
2010-07-27 13:13:28.632 MonitorRegisterExtensions(0x100, gif,jpg,png)
2010-07-27 13:13:28.633 Cannot load language en_gb for module mythgallery
2010-07-27 13:13:28.866 Cannot load language en_gb for module mythmovies
2010-07-27 13:13:29.751 Current MythMusic Schema Version (MusicDBSchemaVer): 1017

(****** SIGNIFICANT DELAY HERE ????? *******)

2010-07-27 13:13:38.968 MonitorRegisterExtensions(0x40, mp3,mp2,ogg,oga,flac,wma,wav,ac3,oma,omg,atp,ra,dt s,aac,m4a,aa3,tta,mka,aiff,swa,wv)
2010-07-27 13:13:41.409 Cannot load language en_gb for module mythmusic
2010-07-27 13:13:42.829 Current MythVideo Schema Version (mythvideo.DBSchemaVer): 1032

(****** SIGNIFICANT DELAY HERE ????? *******)

2010-07-27 13:13:46.019 Cannot load language en_gb for module mythvideo
2010-07-27 13:13:46.580 Cannot load language en_gb for module mythweather
2010-07-27 13:13:46.643 XMLParseBase: Loading window theme from /usr/share/mythtv/themes/Mythbuntu/menu-ui.xml
2010-07-27 13:13:47.103 Loading menu theme from /usr/share/mythtv/themes/mediacentermenu//mainmenu.xml
2010-07-27 13:13:47.146 Found mainmenu.xml for theme 'Mythbuntu'
2010-07-27 13:13:48.561 MythContext: Connecting to backend server: 192.168.0.121:6543 (try 1 of 1)
2010-07-27 13:13:48.570 Using protocol version 56


On the server side:

Nothing in the mysql log.

In the mythtv master backend log it just confirms the following:

2010-07-27 13:13:09.684 UPnpMedia: BuildMediaMap VIDEO scan starting in :/var/lib/mythtv/videos:
2010-07-27 13:13:09.760 UPnpMedia: BuildMediaMap Done. Found 65 objects
2010-07-27 13:13:48.820 MainServer::ANN Monitor
2010-07-27 13:13:48.833 adding: mythtvfrontend1 as a client (events: 0)
2010-07-27 13:13:48.899 MainServer::ANN Monitor
2010-07-27 13:13:48.927 adding: mythtvfrontend1 as a client (events: 1)


.....by the way the front end ive put on the NAS itself starts pretty much immediately and accesses the same database.

Any suggestions would be most welcome.

Thx. Alistair.

aldavies
August 5th, 2010, 03:33 PM
Update....I guess this can be closed off .

After looking at this problem over the past week, running 'top' on both machines etc. and no apparent CPU or memory capacity issues. The symptom of slow startup on the mythbuntu client has gone away of its own accord and been stable for the past three days.

The only change that has taken place is that I have re-installed alsa on the NAS (so that I can play music directly from it). Cant explain the connection with mysql here, considering that CPU and memory never showed up as an issue!

....anyway problem solved.