PDA

View Full Version : [ubuntu] Beginner needs help with configuring Ubuntu Server 9.10



woodsytime
March 10th, 2010, 08:23 PM
Hi guys,

I realise this may be a problem with the VirtualBox software I'm using rather than the Ubuntu server, but I figure some people on this forum must have a similar setup to mine so here goes.....

I'm looking to setup a virtual server on my laptop so I can test out Server Side Scripting.

My OS is Windows Vista SP2 and I've installed Ubuntu Server 9.10 (32bit version).

I seem to have got the server running via VirtualBox (vers 3.1.4).

I'm now looking to edit the xml configuration file for my virtual machine (which is called 'webdev_ubuntu'), so I can access it from the host system.

I've accessed my xml at this location (users/keith/.VirtualBox/Machines/WebDev_Ubuntu/WebDev_Ubuntu.xml.

The tutotial I'm following has told me to add some extra attributes/nodes (whatever they're called in xml??!! - still learning!) to the xml file. After I do this, this is what happens:

- I save the xml file
- I start up the virtual machine
- open my browser (Firefox 3.5) and type in 'http://localhost:8888/' to connect to the default Apache page. However, Firefox states its unable to connect.
- I then open up my xml config file again and the extra attributes/nodes I've added have been removed????

This tutorial is the tutotial (http://www.sitepoint.com/blogs/2009/10/27/build-your-own-dev-server-with-virtualbox/) I'm following if it helps. I've got to the section headed...
'Accessing the Virtual Server from the Host System'

...where I'm now stuck! Any help greatly appreciated!

terazen
March 10th, 2010, 10:24 PM
I've never tried the setup you are using, but for windows boxes I've always just used microsoft virtual server or vmware. Sorry can't help with the guide since I haven't setup anything that way, so free bump if nothing else. :-)