PDA

View Full Version : [ubuntu] Trouble Mounting



Deedlit
September 16th, 2009, 12:23 AM
I am running Hardy (still) and periodically have trouble mounting flash drives, cameras, mp3 players. All of which have at one time or another mounted without a hitch are now giving me errors and telling me I do not have permission to mount this. I have dried mounting as root, which is very confusing for me, and this ends up not working. I'm wondering if switching to Jaunty would help, or if I should stay with Hardy and find some kind of fix.

HarrisonNapper
September 16th, 2009, 12:33 AM
First, make sure you have admin privileges by entering the following command into the terminal:


less /etc/group |grep -i admin
This will look something like the following if you are:


admin: x :110:root,yourusername
If not, enter the following in to the terminal:


sudo usermod -a -G <yourusername>
Let us know if it works.

HarrisonNapper
September 16th, 2009, 12:35 AM
Also, there is a way of doing this graphically so that you don't have to use the terminal; let me know if you would prefer to do it that way.

Deedlit
September 17th, 2009, 12:31 AM
Okay, I ran the command in terminal and it came back similar but not the same.

Here's what I got
lpadmin:x:109:myusername
admin:x:115:myusername

Thank you so much for your help!

Deedlit
September 17th, 2009, 12:33 AM
Although, the emoticon was not there it was actually

lpadmin: x:109:myusername
admin: x:115:myusername

unutbu
September 17th, 2009, 02:18 AM
Please post the output of


ls -ld ~/.gvfs

Perhaps this directory (which is used when mounting certain devices) has the wrong permissions. This may (or may not) reveal the problem.

Deedlit
September 17th, 2009, 07:39 AM
dr-x------ 3 deedlit deedlit 0 2009-09-14 01:09 /home/deedlit/.gvfs
deedlit@eeyore:~$

unutbu
September 17th, 2009, 01:18 PM
Okay, that did not reveal the problem.

Are all the devices (flash drive, camera, mp3 player) connected via USB cable?

What output do you see when you plug one of those devices in and type


lsusb
lsmod | grep usb
ps axu | grep gvfs

Deedlit
September 17th, 2009, 01:41 PM
All the devices connect via usb hub. When I plugged the flash drive in, it mounted right up. Of course because I didn't want it to. I guess I will mark this as solved, since it is working. I just don't know for how long. Thank you for your help.