PDA

View Full Version : [ubuntu] SQUASHFS errors during live cd boot or installation



m_a_b
December 21st, 2008, 06:36 PM
I am trying to install ubuntu 8.04 or 8.10 on a desktop system, and I am getting all kinds of errors but don't really know how to troubleshoot them. The main thing it is doing is taking forever to load, so I restarted and repressed the splash screen and it appears that I am getting a bunch of squashfs errors. I assumed that means i/o problems and booted back into windows and searched and sure enough, I think that it the problem.

I am using an MSI 975X Platinum V2 MB with a Jmicron controller and ICH7DH. The configuration I am using is my boot drive is a sata WD Raptor drive not using raid. I also have an IDE storage drive on the Jmicron controller. The cd drives are also on the IDE controller.


On-Board IDE

One Ultra DMA 66/100 IDE controller integrated in ICH7DH and JMicron JMB361
Supports PIO, Bus Master operation modes
Can connect up to 2 Ultra ATA 100 drives on IDE1 & 2 Ultra ATA133 drives on IDE2 (powered by JMicron JMB361 controller)

Serial ATAII controller integrated in ICH7DH
Up to 300MB/s transfer speed
Can connect up to 4 Serial ATA II drives
Supports ACHI controller with SATAII RAID 0, 1, and 0+1
Supports SATAII hot plug

JMicron JMB361 chipset
Supports RAID 0, 1 and JBOD (onboard SATA5 & IDE2 connector)
Can connect up to 2 Ultra ATA 133 drives on IDE2 & 2 SATA drives on SATA5

So, my question is how can I get past this? I have heard of people specifying specific drivers and things during installation, but I don't know how or what drivers to use. Any help?

Here is my system configuration in case you need it:


MSI 975X Platinum V2
EVGA 256-P2-N624-AR GeForce 7900GS 256MB 256-bit GDDR3 PCI Express x16 SLI Supported Video Card
Western Digital Raptor WD1500ADFD 150GB 10000 RPM 16MB Cache SATA 1.5Gb/s Hard Drive (BOOT DRIVE)
CORSAIR XMS2 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory
Intel Core 2 Duo E6600 Conroe 2.4GHz 4M shared L2 Cache LGA 775 65W Dual-Core Processor
2 IDE CD drives, and 1 320 gb IDE HD just for storage capacity.


Please help!

snova
December 21st, 2008, 09:21 PM
SquashFS is a filesystem used on the CD to store more data on the CD than would otherwise be possible, by compressing it.

It's probably a bad burn. First make sure you downloaded it without problems (check the md5sum: HowToMD5SUM (https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM)), then try burning it again at a slow speed (4x, 2x, or even 1x).

m_a_b
December 22nd, 2008, 01:06 AM
the disk is good, I am sure of it. I have used it before. I also downloaded the iso again and re-burned it just in case it somehow got scratched or something, but it did the same thing. I am pretty sure it has to do with the i/o controller after doing some reading, but the people that fixed it didn't really say how they fixed it other than some really general statements.

m_a_b
December 22nd, 2008, 01:27 AM
some new info on the problem:

I decided to try turning of UDMA on the ide channels, so that would affect the CD drives and the storage HD and I did not get any squashfs errors this time. So, that pretty much confirms a driver problem of some sort with the I/O controller.

However, instead of booting into the gui, it booted to a terminal, tried to go to the gui a few times, then gave me the error:

"The display server has been shut down about 6 times in the last 90 seconds. It is likely that something bad is going on. Waiting for 2 minutes before trying again on the display :O."

So does this mean that not only is there an I/O problem but also a graphics card incompatibility too? Maybe this system just isn't right for linux?

m_a_b
December 23rd, 2008, 01:48 AM
anyone?

CRIMPS
February 25th, 2009, 06:43 PM
I was receiving a ton of SQUASHFS errors when trying to install as well. What I found, thanks to this post (http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=993763&highlight=squashfs+error) is that my CDRom drive didn't recognize CD-R media. The CD player was quite old, manufactured in 2001. So, I swapped in a different CD player and I was able to install without issue.

Hope this helps

Z