PDA

View Full Version : X server not starting: failed to open DRM connection



hardhu
December 4th, 2008, 05:03 PM
Hello everybody,
after yesterday upgrade, my notebook (Acer 5024, AMD Turion ML-24, Ati Mobility Radeon X700, using fglrx) doesn't start anymore in graphical mode. Looking at Xorg.0.log, the last line says:


(WW) fglrx(0): Failed to open DRM connection

Any help is appreciated.

hardhu
December 4th, 2008, 05:09 PM
Hello everybody,
after yesterday upgrade, my notebook (Acer 5024, AMD Turion ML-24, Ati Mobility Radeon X700, using fglrx) doesn't start anymore in graphical mode. Looking at Xorg.0.log, the last line says:


(WW) fglrx(0): Failed to open DRM connection

Any help is appreciated.

Update: the X server starts correctly using radeon driver, so it appears to be a fglrx related problem.

hardhu
December 4th, 2008, 05:31 PM
Update: the X server starts correctly using radeon driver, so it appears to be a fglrx related problem.

Update again: but also with radeon driver I get problems with DRM; here's the line form Xorg.0.log:


(EE) RADEON(0): [dri] RADEONDRIGetVersion failed to open the DRM

ScislaC
December 4th, 2008, 11:14 PM
Same problem here. :(

]FT[
December 6th, 2008, 01:56 AM
Same problem here :(

jarkko23
December 8th, 2008, 08:55 PM
There's directory dri in dev;

me@gandalf:/dev$ ls -l /dev/dri
ls: cannot access /dev/dri: No such file or directory
me@gandalf:/dev$

(II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
...
(WW) fglrx(0): Failed to open DRM connection


Maybe there's some kernel module not being loaded?

Found other post about the issue here http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/ww-fglrx0-failed-to-open-drm-connection-2.6.27.8-688861/

NCLI
December 13th, 2008, 10:24 PM
You're not alone, the fglrx driver doesn't work for me either, but the open radeon driver works perfectly, compiz enabled.

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=5795292&postcount=25

danf_1979
December 13th, 2008, 10:37 PM
I'm using fglrx and X is ok, but I have no 3D acceleration (Xorg log says so).

For example, executing glxgears, glxinfo, warzone2001, etc, result in:



X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 158 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12


I don't use compiz, so I really don't care, but its a bug anyway.

What version of fglrx are you using? and could you please provide /etc/X11/xorg.conf ? I wonder why you're without X using fglrx.

]FT[
January 28th, 2009, 11:19 PM
UP
Fglrx still isn't working well!!!



ft@deadware:~$ fglrxinfo
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12




(WW) This ATI Proprietary Linux Driver does not guarantee support of video driver ABI higher than 2.0
(WW) Video driver ABI version of the X server is 4.1
(WW) fglrx(0): Failed to open DRM connection
(EE) fglrx(0): [FB] Can not get FB MC address range.
(WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
(WW) fglrx(0): Only one display is connnected,so single mode is enabled
(WW) fglrx(0): No DRM connection for driver fglrx.
(EE) fglrx(0): atiddxDriScreenInit failed, GPS not been initialized.
(WW) fglrx(0): ***********************************************
(WW) fglrx(0): * DRI initialization failed! *
(WW) fglrx(0): * (maybe driver kernel module missing or bad) *
(WW) fglrx(0): * 2D acceleraton available (MMIO) *
(WW) fglrx(0): * no 3D acceleration available *
(WW) fglrx(0): ********************************************* *